Arnhem en omstreken

Groen licht: onderzoek naar John Berends mag er komen

John Berends in de Statenvergadering.
John Berends in de Statenvergadering. © Omroep Gelderland/Jasper Lindner
De Gelderse politiek heeft woensdagmiddag unaniem ingestemd met een onafhankelijk onderzoek naar beschuldigingen aan het adres van de commissaris van de Koning, John Berends.
Berends werd anderhalve week geleden beschuldigd van wangedrag: in De Gelderlander vertelden ambtenaren dat Berends woede-uitbarstingen zou hebben, zou schelden tegen ambtenaren en dat er in zijn team zou sprake zijn van een angstcultuur. Berends zelf sprak dat tegen en riep op tot een onderzoek.

PVV: 'Het is gedoe'

Volgens PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber is er geen enkele officiële klacht naar voren gekomen noch een direct verband tussen gedrag van de commissaris en gevoelens van onveiligheid waarvan sprake zou zijn. Volgens haar is er sprake van ondermijning van het kabinet van de commissaris door het ambtelijk apparaat. "Het is gedoe", vond zij.
Andere fracties waren het met de PVV eens dat er nu geen directe klachten zijn geopenbaard. "Maar we hebben juist een onderzoek nodig om aan informatie te komen waarmee we een oordeel kunnen vellen over de integriteit van de commissaris. Alle relevante informatie moet nu boven tafel komen", aldus diverse fracties.
De fractievoorzitters gaven de afgelopen week tijdens ingelaste vergaderingen al aan een onafhankelijk onderzoek te willen: woensdag stemde de politiek officieel in met dat onderzoek. Een motie van de PVV waarin gevraagd werd om rectificatie van het artikel in de Gelderlander kreeg maar drie stemmen voor en haalde het dus niet.
Het onderzoek moet tot februari volgend jaar gaan duren: Berends heeft zijn taken gedurende het onderzoek neergelegd. Er komt een waarnemer, daarover komt de demissionair minister van Binnenlandse Zaken, Hugo de Jonge, woensdagavond praten.