Rijk van Nijmegen / Arnhem en omstreken

NEC-directeur maant supporters in aanloop naar burenruzie: 'Gebruik je kop'

Algemeen directeur van NEC Wilco van Schaik.
Algemeen directeur van NEC Wilco van Schaik. © ANP
NIJMEGEN - Aan de vooravond van de voetbalderby tussen NEC en Vitesse waarschuwt algemeen directeur van NEC Wilco van Schaik de supporters van beide clubs: houd je gedeisd. Hij is bang dat anders jarenlang geen uitpubliek bij de wedstrijden welkom is.
Komende zondag staat de burenruzie op het programma in Nijmegen, vanuit Arnhem worden 500 supporters verwacht, zegt Van Schaik.
Op 17 oktober 2021 liep het na de voetbalwedstrijd NEC-Vitesse in Nijmegen uit de hand. In en rondom De Goffert keerde een grote groep zich tegen de politie.

'Supporters weten wat er op het spel staat'

Sindsdien gaat het goed, benadrukte de algemeen directeur vandaag op Radio Gelderland. "Supporters realiseren zich wat er op het spel staat. Ik ben positief gestemd maar je moet altijd alert zijn. Dus zeg ik: jongens gebruik je kop. Houd ludiek acties in Nijmegen en in Arnhem en zondag komen we naar het stadion en gaan we op het veld de wedstrijd bevechten."
Rivaliserende supportersgroepen die elkaar in de aanloop naar de wedstrijd opzoeken, dat wil Van Schaik niet. Hij liet vandaag optekenen te vrezen voor wedstrijden zonder uitpubliek als beide groepen zich niet gedragen. Geen volle uitvakken meer en dat jarenlang. "Dat denk ik, hoor, niet de politie of de burgemeester. Dat zou ik jammer vinden, want ik ben voetballiefhebber. Ik wil een derby tussen NEC en Vitesse met uitsupporters. Het is meer mijn angst."

Naakte bezoekers

Rond NEC-Vitesse gelden extra maatregelen, ook op vuurwerk, zegt Van Schaik: "Maar je kunt niet alles uitsluiten, want dan moet je mensen naakt het stadion binnen laten en dan nog eens controleren. Gezinnen en families mogen niet lijden onder enig geweld of emotie. Die moet op het veld zijn."
Er komen zondag geen extra netten rond het veld om te verhinderen dat vuurwerk en voorwerpen op het veld worden gegooid, met als risico zoals bij Ajax-Feyenoord dat het duel wordt gestaakt. "Gebeurt het gooien toch dan pikken we de mensen die het doen eruit, dat hebben we vorig jaar nog gedaan. We hebben een geweldig camerasysteem dat zelfs neusharen scherp ziet."