Arnhem en omstreken

Oogappels-acteur Croiset ging controverse niet uit de weg: 'Men riep zelfs schande'

Oogappels-acteur Hans Croiset vertelt over theater Oostpool.
Oogappels-acteur Hans Croiset vertelt over theater Oostpool. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Regisseur en acteur Hans Croiset zwaaide van 1964 tot 1971 de scepter in theater Oostpool in Arnhem. Zijn eerste periode verliep niet bepaald vlekkeloos. Croiset is momenteel vooral bekend door zijn rollen in de series Oogappels, Hoogvliegers en De Zaak Menten.
In de documentaire Theater Is Voor Iedereen blikt Croiset terug op zijn periode. Hij kwam vanuit zijn geboorteplaats Amsterdam naar Arnhem om het theater te leiden. Hij was een frisse wind, waar velen aan moesten wennen. "Besturen van toneelgezelschappen waren mannen in driedelige pakken. Er kwamen geen vrouwen aan te pas. Ze hadden geen boodschap aan een - nog geen dertigjarige - linkse Amsterdammer", vertelt hij.
Tekst gaat verder onder de video.
Oogappels-acteur Hans Croiset vertelt over theater Oostpool.
"Mijn eerste voorstelling in deze schouwburg was een heftig experimenteel stuk", vertelt hij. Ze speelden het satirische toneelstuk Ubu Roi, van Alfred Jarry. Het stuk wordt gezien als een voorloper van het dadaïsme en surrealisme in de kunst. En dat begreep Arnhem toen nog niet. "Er was publiek bij dat met de rug naar het applaus ging staan, als protest. Er werd zelfs 'schande' geroepen. Dat stond ook op de voorpagina's van de kranten."

Anders toneel spelen

Deze eerste kennismaking met het Gelderse publiek schrok Croiset niet af. Integendeel zelfs. Hij dacht "Zo, we zijn binnen!" Croiset stond toe dat jeugdige toneelspelers 'de opstand predikten'. "Dat er ánders toneel gespeeld moest worden." In de schouwburg kwamen toentertijd 'praktisch geen jonge mensen'. En toen heeft hij Theater aan de Rijn opgericht, om daar experimentele stukken te kunnen opvoeren.
Bekijk deel 2 van de documentaire 'Theater Is Voor Iedereen'.
GLD doc - Theater is voor iedereen! (deel 2)