Stedendriehoek

Jaap (82) en zijn doedelzak haalden al tienduizenden euro's op

Jaap collecteert al zijn halve leven voor het Leger des Heils, met zijn doedelzak.
Jaap collecteert al zijn halve leven voor het Leger des Heils, met zijn doedelzak. © Omroep Gelderland
APELDOORN - De 82-jarige Jaap Schut zet zich al de helft van zijn leven in voor het Leger des Heils. Hij collecteert voor het goede doel. Maar dat doet hij op een bijzondere manier, namelijk met zijn doedelzak.
Tekst gaat verder onder de video.
Jaap collecteert met zijn doedelzak voor het Leger des Heils.
De pensionado staat regelmatig in winkelcentra om geld in te zamelen. "Hij zet zich al ruim 40 jaar belangeloos in. Ieder jaar krijgt hij het voor elkaar om ruim 10.000 euro voor het project van dat jaar op te halen. Dat doedelzakt hij bij elkaar", vertelt majoor Gerrie Kat in het Omroep Gelderland-programma De Gulden Gelderlander.

Altijd een pinautomaat op zak

"Hij wil dat iedereen gelukkig kan zijn. Dat iedereen krijgt wat 'ie nodig heeft. Daarom gaat hij een paar keer per week op pad voor dit doel", legt Kat uit. En met de smoes dat je geen contant geld bij je hebt, kom je niet weg bij Schut. "Hij heeft een pinautomaat. Dat heeft hij zelf geregeld met het landelijke hoofdkantoor."
In het tv-programma wordt Schut benoemd tot Gulden Gelderlander. "Ik moet oppassen dat ik niet begin te huilen", zegt hij zichtbaar geëmotioneerd tijdens de uitreiking. "Dit is echt een verrassing."
Bekijk de hele aflevering van De Gulden Gelderlander hier:
De Gulden Gelderlander - Aflevering 5