Stedendriehoek

'Mensen zijn zó boos', nieuwe groep asielzoekers naar Beekbergen

Dorpsbewoners zijn ongerust over de komst van tachtig jonge asielzoekers
Dorpsbewoners zijn ongerust over de komst van tachtig jonge asielzoekers © Omroep Gelderland
BEEKBERGEN - Inwoners van Beekbergen zijn niet gerust op de plotselinge komst van tachtig minderjarige asielzoekers. Ze vinden dat er al ‘veel import van buitenaf’ is en vrezen dat het karakter van het dorp wordt aangetast. “De verhouding raakt zoek.”
“Ik was compleet overdonderd toen ik donderdag de brief van de burgemeester las”, zegt Sjaak Doornhein. Hij woont vlak achter Fletcher Hotel Het Veluwse Bos waar later deze week 15- tot 18-jarige asielzoekers worden opgevangen. “Ik dacht: wat ga ik doen om mezelf te beschermen tegen de komst van tachtig jongelui?”
Extra verlichting en een beveiligingscamera zijn inmiddels besteld. “Die jongeren zullen de wijk in gaan. Want in dit hotel is nog geen sjoelbak aanwezig. Er is geen sportfaciliteit, helemaal niks. Hun verveling zal zich gaan uiten in de omgeving.”
De bedoeling is dat de minderjarige asielzoekers begeleiding en dagbesteding of onderwijs krijgen zodra dit beschikbaar is. Maar buurtbewoners zijn er niet gerust op dat dit snel zal lukken. “Dat is er misschien over een maand, of nog later. Maar wat gebeurt er in de tussentijd?”

Burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn gaf toestemming voor de opvang van de minderjarige asielzoekers na een dringend beroep op de gemeente van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en staatssecretaris Van der Burg. Het gaat om crisisopvang voor drie maanden. Na een positieve evaluatie kan dit eenmalig worden verlengd met nog eens drie maanden. De jongeren komen voornamelijk uit Syrië, Jemen en Eritrea, via het aanmeldcentrum in Ter Apel waar geen plek is voor ze.

Het steekt dorpsbewoners dat de burgemeester zijn besluit zonder overleg nam. Want de dorpsraad in Beekbergen waarschuwde hun burgemeester al eerder dat de verhoudingen in het dorp zoek zijn.

Zorgbehoeftigen, arbeidsmigranten en asielzoekers

“Beekbergen heeft al lange tijd te maken met een overmaat van mensen van buiten. Zorgbehoeftigen, arbeidsmigranten, en er zitten sinds een jaar 160 asielzoekers in een ander Fletcher-hotel”, vertelt voorzitter Jan Lammers van de Dorpsraad in Beekbergen.
Omwonenden ervaren overlast van bijvoorbeeld alcohol, muziek en zwerfafval. Het leverde Beekbergen een alcoholverbod op op openbare plaatsen. “Mijn vrouw doet geen boodschappen meer bij de lokale Albert Heijn, want arbeidsmigranten overheersen het winkelend publiek”, klinkt in het dorp.
Nu is de maat vol. Want de komst van een nieuwe groep asielzoekers zou grote gevolgen hebben. Het tast het karakter van het paarduizend inwoners tellende dorp aan, vinden sommigen: “Het ene na het andere hotel wordt geschikt gemaakt voor permanente bewoning. Beekbergen verdwijnt zo als vakantiedorp”, zegt Paul Dries, die direct naast Het Veluwse Bos woont.
“We dragen wel de lasten, maar niet de eventuele lusten." De buurtbewoner vreest ook een aanslag voor de middenstand: “Fletcher koopt geen spullen bij de plaatselijke bakker en slager, zoals toeristen wel doen.”
Inwoners van Beekbergen voor Hotel Het Veluwse Bos
Inwoners van Beekbergen voor Hotel Het Veluwse Bos © Omroep Gelderland
Een dorpsbewoner overweegt juridische stappen te nemen tegen het besluit van de burgemeester. “Dat wil ik namens meerdere mensen in het dorp doen. Ik stuur een brief het dorp rond. Die wordt wel getekend, daar ben ik niet bang voor”, aldus Leen Pronk.

'Afvalputje van Apeldoorn'

Dat het ‘gonst’ in het dorp merkt ook de voorzitter van de dorpsraad. “Ik hoor populistische kreten als ‘testosteronbommen’ en ‘Beekbergen als afvalputje van Apeldoorn’. Mensen zijn zó boos.” Om die reden is er ook politie aanwezig tijdens een gesprek dat de Dorpsraad heeft aangevraagd met onder anderen de burgemeester en het COA. Dat gesprek vindt dinsdagavond plaats. “We hopen op een waardig gesprek.”
Ondanks alle bedenkingen roept de Dorpsraad dorpsbewoners op om de jonge asielzoekers met positieve geest te ontvangen. “Deze jongeren treft geen blaam. Zet jongens uit Beekbergen bij elkaar en je hebt dezelfde zorgen.”
Volgens Lammers was er tot nu toe een behoorlijke graad van acceptatie voor de asielzoekers die al in Beekbergen verblijven. “Er zijn massaal fietsen en kinderspeelgoed ingekocht voor asielzoekerskinderen. Dus er is echt een welwillende houding tegenover anderen die ons dorp binnenkomen. Maar we hebben nu het gevoel dat er een kantelpunt is bereikt. Het wordt te veel.”

Burgemeester Ton Heerts zegt zich de zorgen van de Beekbergse dorpsbewoners goed te kunnen voorstellen. “Ik begrijp dat het nieuws rauw op hun dak valt. Het COA komt met een compleet team, bestaande uit twintig mensen, om de opvang in Beekbergen te regelen. Wij werken mee waar dat kan aan onderwijs. En ik reken op noaberschap van de inwoners van Beekbergen, dat we het toch weer samen oplossen. Want deze jongeren hebben ook niet gevraagd om deze situatie. Dit fixen we samen.”