Rivierengebied / Arnhem en omstreken

Er worden weer coronaprikken gezet

De vaccinatiecampagne is weer begonnen
De vaccinatiecampagne is weer begonnen © Omroep Gelderland
TIEL - In heel Gelderland begon maandag de boostercampagne voor corona. Mensen van zestig jaar en ouder en mensen die meer kans hebben om ernstig ziek te worden van corona dan normaal kunnen een prik halen. Die laatste groep zijn zorgmedewerkers, zwangere vrouwen en mensen die ook voor een griepprik worden uitgenodigd.
"We zien dat de afweer van mensen wat afneemt", verklaart GGD-arts Roy van Veen. "De laatste campagne is natuurlijk al een jaar geleden, zeker bij de wat oudere doelgroep."
Om een goed beeld te krijgen van het aantal besmettingen en welke varianten er rondgaan, wordt rioolwater getest. "Het aantal besmettingen is laag, maar het begint weer toe te nemen. Net als het aantal ziekenhuisopnames", aldus de GGD-Arts.
Bekijk de beelden van het prikken:
'Ik heb alle prikken gehad'

Combinatie met griepprik

Het is ook tijd voor de griepprik, maar een combinatie is nog niet mogelijk. "Helaas nog niet. Wij willen daar zeker naartoe. Toch is het nu nog zo dat de griepprik via de huisarts loopt en de coronavaccinatie via de GGD."
Voor de 73-jarige Erich van Hoften uit Est bij Geldermalsen was er geen twijfel. "Ik ben er wel blij mee. Ik heb de vorige vaccinaties ook allemaal genomen. Ik heb wel corona gehad, maar in mindere mate. Je wordt er niet vrolijk van als je het krijgt. Daarom is dit belangrijk. Ik vind het goed dat dit wordt gedaan."

Geen brief en toch een prik?

Ook mensen die niet binnen de doelgroep vallen, bijvoorbeeld mensen die een naaste hebben met een kwetsbare gezondheid, mogen een prik halen, weet Alma Tostmann, epidemioloog aan de Radboudumc in Nijmegen: "Mensen met bepaalde ziektes, zoals hartziektes en longziektes, mogen ook een prik halen, maar zij moeten zelf een afspraak maken."
Ook als je zelf graag geprikt wilt worden omdat je extra beschermd wil zijn, kun je een afspraak maken. Wel benadrukt GGD-arts Van Veen: "Als je gezond bent, dan voegt een vaccinatie niet zoveel toe."