Arnhem en omstreken

Openluchtmuseum zoekt jaren 60-interieur voor doorzonwoning

Museumconservator Tim Smeets naast het rijtje doorzonwoningen
Museumconservator Tim Smeets naast het rijtje doorzonwoningen © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een speciale doorzonwoning in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem moet mensen met dementie herkenning en rust gaan bieden. De woning wordt - zo authentiek mogelijk - ingericht in de stijl van de jaren 60. Het museum is hard op zoek naar spullen of foto's die ze hiervoor kunnen gebruiken.
Het huis is onderdeel van een rijtje doorzonwoningen, elk uit een ander tijdperk. "De doorzonwoningstraat is eigenlijk een tijdreis door de jaren heen", legt museumconservator Tim Smeets uit. Een van de woningen laat het interieur en de bouw van het jaar 1965 zien. Mensen met dementie kunnen hier in de toekomst terecht.

Gevoel van veiligheid

"De jaren 60 waren voor de grootste groep mensen die nu dementie hebben een vormende periode. Ze gingen samenwonen, trouwen, kregen kinderen. We willen mensen terugbrengen naar die tijd. Dat geeft een gevoel van zekerheid en veiligheid."
Openluchtmuseum zoekt jaren '60 interieur

'Ondergedompeld in het verleden'

Smeets is al druk bezig met spullen zoeken. "Er komt een zithoek, een piano. Het interieur moet zo alledaags mogelijk zijn. Het idee is dat je echt ondergedompeld wordt in het verleden." Om de woningen goed in te richten is de conservator op zoek naar meubels, spullen maar ook foto's uit precies die jaren. Mensen kunnen hiervoor contact opnemen met het Nederlands Openluchtmuseum.
Doorzonwoningen werden vanaf de jaren 60 massaal gebouwd: rijtjeshuizen met karakteristieke grote ramen aan twee kanten, zodat de hele woonkamer zon binnenkrijgt. Hele straten zagen er opeens hetzelfde uit. De typische woningen zijn inmiddels een onderdeel van de Nederlandse geschiedenis.
Vanaf de zomer van 2024 zijn de woningen te bezoeken.