Achterhoek

Deze gewichtheffer is al 80, maar doet nog steeds mee aan wedstrijden

Co is 80 jaar, maar doet nog aan gewichtheffen.
Co is 80 jaar, maar doet nog aan gewichtheffen. © eigen foto/Omroep Gelderland
DOESBURG - Bijna 81 jaar is hij al, gewichtheffer Co Losscher uit Doesburg. Het is eenzaam aan de top, want hij is voor zover bekend de enige 80-plusser die nog meedoet aan wedstrijden gewichtheffen. Drie keer in de week traint hij daarvoor in zijn eigen schuurtje. Het doel is meedoen aan een internationale wedstrijd aan het eind van deze maand.
Thuis aan de koffie vertellen Co en zijn vrouw Ineke hoe het allemaal begon. Ineke zegt lachend: "Ik ken hem niet anders. Al in onze verkeringstijd was hij er al mee bezig."
Ze waren 18 en 23 jaar toen ze elkaar leerden kennen tijdens het uitgaan in Doesburg. Toen was Co al een paar jaar fanatiek aan het trainen met gewichtheffen. Met enkele zwartwit foto's van vroeger blikt hij terug: "Het is begonnen toen ik een jaar of 14 was. Ik had een oom die op een boot zat en daar zag ik gewichtheffers op televisie. Dat was in de tijd van een enorme sterke Rus en een Oekraïner, dat waren de twee beste heffers." Het liet de jonge Co niet los en rond zijn zestiende schafte hij zelf een stang aan.
Co Losscher in zijn vroegere jaren (privéfoto)
Co Losscher in zijn vroegere jaren (privéfoto) © Privéfoto

Hobby of baan?

Hij trainde een aantal jaren bij sportschool Achilles in Arnhem en ontwikkelde zich snel. "Talent? Dat moet je opbouwen", vertelt Co. "En weet je wat het is, op die leeftijd ben je jong en ga je snel de hoogte in." Ineke vult aan: "Stiekem had hij er wel zijn baan van willen maken." Co ontkent dat: "Het kon toen niet, want dan moest je een coach hebben en een grote ruimte."
Voor de liefde verhuist Arnhemmer Co naar Doesburg, omdat dat de geboorteplaats is van Ineke. Ze krijgen een dochter en een zoon. Co werkt onder meer dertig jaar bij Ubbink in Doesburg. Het gewichtheffen verdwijnt min of meer uit zijn leven, maar na veertig jaar begint het toch weer te kriebelen.

Pakje lenen

Dat is het moment dat Co de halters weer oppakt en hij weer meedoet aan zijn eerste wedstrijd. Op 65-jarige leeftijd doet hij mee in Nijmegen. Er moet een speciale categorie voor in het leven worden geroepen, want er zijn dan geen andere deelnemers van zijn leeftijd. Overigens ging die eerste wedstrijd voor Co bijna niet door. "Ik had niet de juiste kleren aan, dacht dat ik wel mee mocht doen in mijn trainingspak, maar dat mocht niet. Ik heb daar toen gelukkig een officieel pakje van iemand anders kunnen lenen", aldus Co.

132 kilo heffen

Co is daarna in korte tijd weer in topvorm. "In Veldhoven heb ik bij wedstrijden wel een keer of acht de eerste plaats gehaald. Natuurlijk haal ik nu niet meer de kilo's van toen. In mijn jeugd was mijn record met stoten 132 kilo, terwijl ik zelf 67 kilo woog. Ik was toen een jaar of 19."
Tegenwoordig houdt hij het bij 40 kilo stoten en 50 kilo trekken. De jury oordeelt op kracht, snelheid en techniek en houdt rekening met de leeftijd. Daardoor wint Losscher nog bijna altijd prijzen. In een slaapkamertje staan de bekers netjes op een plankje en hangen de medailles.
De prijzenplank van Co.
De prijzenplank van Co. © Omroep Gelderland
Zaterdag 21 en zondag 22 oktober doet Co mee aan the Dutch Masters International Open in Den Helder. Tenminste, als hij fit is. "Ik heb een paar jaar geleden een spier gescheurd boven in mijn rug bij mijn schouder. Dat blijft een zwakke plek. Ik ben wel drie keer in de week aan het trainen en wordt behandeld door een fysiotherapeut, maar deze blessure is chronisch."

'Ik doe mee om te winnen'

Maar als het even kan, doet Co mee. Niet alleen om het meedoen overigens: "Ik doe mee om te winnen, dat is altijd zo geweest. Wat ik zo mooi vind aan gewichtheffen? Dat ik zo'n dooie halter, die niet meegeeft, toch naar boven weet te krijgen."
En Ineke gaat dan vast en zeker mee, want zij is zijn trouwste fan: "Natuurlijk ben ik trots op hem. Op die leeftijd, dat redt niet iedereen, maar ik ga niet staan schreeuwen." Co gaat voorlopig dus nog wel even door: "Ik heb schik in de sport", zegt hij. "En daar gaat het om", vult Ineke aan.
Co was eerder ook te zien in I Love the Achterhoek op TV Gelderland. Kijk het hier terug:
Co de gewichtheffer in I Love de Achterhoek