Rijk van Nijmegen

Excuses gerechtshof: zaak doodgereden Wijchenaar moet over

WIJCHEN - De strafzaak tegen pakketbezorger Tarik O., die in november 2020 een man in Wijchen doodreed moet over. O. werd veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging, maar komt nogmaals voor de rechter. Bij het gerechtshof in Arnhem is een zogeheten pleitnota van O.'s advocaat zoekgeraakt.
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden stelt zich zeer bewust te zijn van de gemaakte fout en wat deze fout betekent voor de nabestaanden en procesdeelnemers. De procedure gaat langer duren en het brengt opnieuw veel onzekerheid mee. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden biedt hiervoor excuses aan.

Meerdere keren overreden

Het slachtoffer, Wijchenaar Sebastiaan Theloosen (42), was met zijn vrouw de hond aan het uitlaten in de buurt van hun huis toen hij een woordenwisseling kreeg met O.. Hij sprak de pakketbezorger aan op diens rijgedrag in de woonwijk. O. reed vervolgens met zijn bestelbus drie keer over Theloosen heen, die stierf voor de ogen van zijn vrouw.
O. ging er na het drama vandoor in zijn bestelbus en maakte zijn bezorgronde af. De politie reed hem kort daarna klem in Beuningen.
Via de rechtbank kwam de zaak in hoger beroep bij het gerechtshof in Arnhem terecht. Daar werd O. in juli vorig jaar veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging. Daarop ging O. in cassatie bij de Hoge Raad.

Pleitnota kwijt in Arnhem

Die raad kan door een zoekraakte pleitnota bij het hof in Arnhem niet nagaan of destijds op de zitting meer verweren zijn gevoerd of standpunten naar voren zijn gebracht die niet in de uitspraak van het hof zijn vermeld.
Daarom vernietigt de Hoge Raad de eerdere uitspraak en verwijst de zaak naar het hof in Den Bosch voor een nieuwe beoordeling. De beslissing van de Hoge Raad komt overeen met een eerdere advies van de advocaat-generaal (AG).