Rijk van Nijmegen
Wie was fout in de oorlog? Alles komt online

NIJMEGEN - Dertig miljoen pagina's digitaliseren over Nederlanders die tijdens de oorlog kozen voor de Duitse kant. Het is een enorme klus voor een bedrijf uit Nijmegen dat de dossiers digitaal doorzoekbaar maakt. Waar de rechtbankverslagen, dagboeken en foto's nu nog alleen in het Nationaal Archief te bekijken zijn, kan dat vanaf 2025 ook online.
Directeur Peter van Anrooij is de drijvende kracht achter het project. Voordat de klus naar Nijmegen kwam, moest er heel wat geregeld worden. Het digitaliseren van documenten vraagt om een rustige werkplek, vertelt Van Anrooij. "We willen dat het goed en secuur gebeurt, we streven naar een hoog kwaliteitsniveau. We willen daarom rust hebben hier."
Dertig miljoen documenten, dat is een hele berg werk. En in het archief staan veel verslagen van gruweldaden uit de oorlog. Het team dat bezig is met het digitaliseren, ziet dat allemaal voorbijkomen. "We hebben procedures om daar goed mee om te gaan", aldus Van Anrooij.
Privacy
Het gaat om documenten uit het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR). Vanwege privacy van de personen die mogelijk nog in leven zijn, zijn documenten alleen te bekijken in de studiezaal van het Nationaal Archief in Den Haag. Er mogen geen kopieën worden genomen. In 2025 verandert dat. Dan gaat men ervan uit dat de meeste personen overleden zijn en dan gaat dit archief open. Via internet kan dan iedereen de documenten grotendeels bekijken.
In het archief zitten documenten van 300.000 Nederlanders die werden verdacht van samenwerking met de Duitse bezetter, verraad, NSB-lidmaatschap of het werken voor het Duitse leger.
De Nederlandse regering in Londen heeft tijdens de oorlog een systeem opgezet hoe deze zogenaamde collaborateurs zouden moeten worden onderzocht en berecht. Alle bewijsstukken zoals verslagen van opsporingsdiensten, gerechtelijke stukken, en lidmaatschapsbewijzen van NSB-organisaties zijn bewaard in het CABR.