Rivierengebied

Hond Beau houdt Jan (73) uit isolement

Jan Bossink (73) met Beau (11).
Jan Bossink (73) met Beau (11). © Omroep Gelderland
DRUTEN - Eenzaamheid. Jan Bossink dreigde ermee te maken te krijgen toen er een einde kwam aan zijn relatie en hij ook nog eens met pensioen ging. Hond Beau voorkwam dat de 73-jarige Drutenaar in een isolement terechtkwam. Inmiddels is Bossink alweer zeven jaar de trotse oppasopa van de golden retriever.
"Wanneer je een relatie hebt, heb je een heleboel vrienden", vertelt Bossink. "Op het moment dat die relatie eindigt, vallen er een aantal – zogenaamde – vrienden af. Van degenen die er overblijven, overlijden er op den duur weer een aantal. Dan wordt het steeds leger om je heen."
Toen hij met pensioen ging, dacht de Drutenaar aan een viervoeter. "Bij toeval kwam ik op de site van stichting OOPOEH. Daar meldde ik me aan en na een paar weken kreeg ik te horen dat er iemand in Druten was die een oppasadres zocht." Sindsdien heeft Bossink enkele dagen per week gezelschap van Beau. "We zijn al zeven jaar de perfecte match en ik ben heel blij met haar. "
Kijk hoe verzot Jan is op Beau:
Hondje Beau

Kwispelend eropaf

Van 28 september tot en met 4 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. In het kader daarvan worden er verspreid over Gelderland allerlei activiteiten georganiseerd die tot verbinding en contact moeten leiden.
Aan verbinding en contact heeft Bossink sinds Beau's aanwezigheid geen gebrek. "Samen kunnen we lekker wandelen en dan hebben we aanspraak met allerlei mensen. Vaak voer ik hele leuke gesprekken met hondeneigenaren, maar ook wildvreemde mensen zonder hond schieten je soms zomaar aan."
Het plezier dat hij aan het gezelschapsdier beleeft, deelt de Drutenaar graag. "Beau is een ongekend lieve hond die alles en iedereen heel vriendelijk tegemoet treedt. We gaan één keer in de week samen met een 77-jarige, gehandicapte dame wandelen. Zij communiceert en functioneert op een heel kinderlijk niveau, maar ze is erg lief voor de hond. En Beau vindt haar ook heel leuk, want ze gaat er altijd kwispelend op af. Door te gaan wandelen met z'n drieën hoop ik die mevrouw één keer per week een pleziertje te doen."
"De hond is echt een verbindende factor", gaat Bossink verder. "Als ik de dame ga ophalen op de dagbesteding, zijn er altijd wel drie of vier andere mensen daar aanwezig die op ons afgestormd komen. Die willen Beau dan graag even knuffelen en aaien. Beau vindt het allemaal goed. In mijn leven heb ik meerdere honden gehad, maar zelden heb ik zo'n lieve meegemaakt."

Zo veel mogelijk verwennen

Gelukkig kan Bossink ook wat voor de inmiddels 11 jaar oude Beau terugdoen. "Ze is speels en kan me soms echt uitdagen. Ze houdt van knuffelen en nodigt me daar soms echt toe uit. Borstelen en kammen vindt ze ook heerlijk, dus daar probeer ik haar zo veel mogelijk mee te verwennen. Ze is een beetje mijn kindje."
Inmiddels is Jan zo trouw als een hond aan de viervoeter. "Als ik haar niet had gehad, dan was ik verhuisd naar Zeist, waar mijn dochter woont. Zo'n belangrijk deel van mijn leven is Beau."