Stedendriehoek

Papierfabriek in Eerbeek mag uitbreiden ondanks protest

Omwonenden voeren actie tegen de aanleg van de nieuwe weg voor vrachtwagens.
Omwonenden voeren actie tegen de aanleg van de nieuwe weg voor vrachtwagens. © Omroep Gelderland
EERBEEK - Een uitbreiding van papier- en kartonfabriek Folding Boxboard Eerbeek en de aanleg van een veelbesproken nieuwe weg zijn woensdag een flinke stap dichterbij gekomen. Een meerderheid van Provinciale Staten stemde voor het plan.
Met de nieuwe route moet een einde komen aan gevaarlijke situaties die ontstaan door af en aanrijdende vrachtwagens.
Onderdeel van het plan is ook een kleine uitbreiding van het fabrieksterrein. De provincie wil wel een tegenprestatie zien van het bedrijf. Zo moet het grondwaterverbruik op termijn worden teruggedrongen als een proef om vervuild water te hergebruiken slaagt. Dat voorstel van GroenLinks, Volt, D66 en de SGP kreeg een meerderheid.

Verdeeld

Niet over het hele plan is iedereen even enthousiast. Met name het verdwijnen van een groenstrook valt niet bij iedereen in goede aarde. Zo moet een 125 jaar oude eik gekapt worden voor de realisatie van het stukje asfalt.
De provincie gaat de kosten van de weg betalen, de gemeente Brummen en Waterschap Vallei en Veluwe betalen mee aan het verleggen van de Eerbeekse beek.

Veiliger op de weg

De nieuwe route naar de fabriek moet de overlast van vrachtwagens voor omwonenden verminderen. Bij bewoners van de Volmolenweg en de Coldenhovenseweg passeren nu dagelijks honderden vrachtwagens. Ook staan er geregeld files op tijden dat kinderen van en naar school gaan, wat gevaarlijke situaties oplevert. Door het fabrieksterrein iets uit te breiden kan het verkeer straks op eigen terrein achter een geluidswand wachten, zo is het idee.
Door een nieuwe weg, die verdiept wordt aangelegd, denkt de provincie dat het straks veiliger wordt. Bewoners van het Haagje lieten eerder weten dat zij het een absurd plan vinden, omdat zij straks met het vrachtverkeer worden opgezadeld. Ook de kap van de 125 jaar oude eik zit hen dwars. "Een oude boom moet je koesteren en niet zomaar kappen voor een groeiende industrie", zei buurtbewoner en oud-boswachter Herman Heskamp eerder.
Hoewel de weg wat lager komt te liggen en er een geluidswand komt, bederft de weg ook hun uitzicht, zeggen bewoners van het Haagje. Bij de rechter kan het besluit nog aangevochten worden.

Veranderingen in de markt

Folding Boxboard Eerbeek maakt vouwkarton voor de voedings- en farmaceutische industrie. De eigenaren van een andere papierfabriek in Eerbeek, De Hoop, kondigden recent aan de fabriek te willen sluiten. Statenleden willen weten wat voor gevolgen dit heeft op de andere projecten die momenteel lopen in Eerbeek en Loenen.
SGP, BBB, 50PLUS en JA21 willen dat het provinciebestuur met meer tekst en uitleg komt over hoe de papier- en verpakkingsindustrie in Eerbeek ervoor staat. De partijenwillen weten of de plannen zoals ze zijn bedacht, nog wel relevant en haalbaar zijn.