Noord-Veluwe

200 bezorgde Elspeters bijeen na dood 60 schapen

Grote drukte tijdens de voorlichtingsavond over de wolf
Grote drukte tijdens de voorlichtingsavond over de wolf © Omroep Gelderland
ELSPEET - Bijna tweehonderd verontruste inwoners van Elspeet hebben maandagavond een voorlichtingsavond van de provincie over de wolf bezocht. In een week tijd werden in het dorp zestig schapen gedood door wolven, zegt de gemeente. Inwoners willen dat er snel actie wordt ondernomen tegen de wolf. De angst voor het dier zit er goed in.
Ook Carla Mulder is naar de bijeenkomst gekomen. De moeder maakt zich zorgen om haar kinderen. "Ik maak mij echt heel grote zorgen, ja," zegt ze. "Ik voel me niet meer veilig en ik ben als moeder helemaal bezorgd om mijn kinderen, want kinderen zien niet altijd het gevaar en dat vind ik het lastigste en meest beangstigende eraan. Ik ben bang dat er per ongeluk iets kan gebeuren."
Carla Mulder zegt zich grote zorgen te maken.
Carla Mulder zegt zich grote zorgen te maken. © Omroep Gelderland
"Kan de provincie niet het geld voor een kaartje voor de bus betalen voor de kinderen in Elspeet?", klinkt het uit de zaal. "Zodat ze veilig naar school kunnen." "Dat kan ik dan wel op de hele Veluwe invoeren," antwoordt gedeputeerde Harold Zoet. Hij geeft aan de zorgen van de bewoners door te geven aan zijn medebestuurders op het provinciehuis in Arnhem.
Maar de gedeputeerde wil méér: Zoet wil het aantal wolven op de Veluwe gaan beheren. "Wij zijn al naar Brussel geweest om de zorgen over te brengen. Dat doen we met onze collega-provinciebestuurders en donderdag hebben we nog een gesprek met de minister."

'De Veluwe is Beekse Bergen niet'

De gedeputeerde vind dat het maximaal aantal wolven op de Veluwe bereikt is. "De Veluwe is geen Safaripark Beekse Bergen", zegt hij tegen de zaal. "Sinds 10 augustus zijn er 97 dieren gedood door de wolf en de aantallen nemen echt heel snel toe. In onze optiek is het niet mogelijk om de wolf maar ongelimiteerd uit te laten breiden, dan gaan we heel veel ongelukken krijgen."

'Geen wolfwerende hekken'

Het gros van eigenaren van gedode schapen in Elspeet had geen wolfwerend hek. Dat zeggen de Faunabescherming en fauna-organisatie BIJ12 in een reactie op het nieuws dat in Elspeet in een week tijd zestig schapen zijn gedood door wolven.

Een wolfwerend hek met stroomdraden moet minimaal 1,20 meter hoog zijn om wolven buiten te houden. Ook moeten er op verschillende hoogtes daaronder stroomdraden zitten. Voor het plaatsen van het juiste wolfwerend hek is een subsidie van maximaal 20.000 euro beschikbaar van de provincie Gelderland. Die regeling loopt tot 31 december van dit jaar.

BIJ12 is nog bezig met onderzoek naar de incidenten in Elspeet. Het vermoeden is dat wolven inderdaad verantwoordelijk zijn voor een groot aantal gedode schapen, maar de definitieve bevestiging daarvan volgt pas eind oktober.

Andere wetgeving

Maar om de wolf te kunnen beheren, moet eerst de wetgeving veranderen. De wolf mag door strenge EU-regelgeving in Nederland namelijk niet bejaagd worden. Opmerkelijk bij dit alles is dat de wolf in mede EU-land Zweden wel afgeschoten mag worden. "Dat komt doordat de eland daar nog zwaarder beschermd is dan de wolf", legt de vertegenwoordiger van de Gelderse wolvencommissie de zaal uit. "Waar de eland leeft, mogen geen wolven zijn."
"Ze zijn daar wat verder dan wij", zegt gedeputeerde Zoet. "Daar was het wolvenprobleem veel langer bekend en is meer ervaring met de wolf. We hebben nu contacten om die ervaringen met elkaar uit te wisselen. Het is overigens niet alleen Zweden die dat doet, maar ook Finland, Noorwegen en Oostenrijk."

Is Nederland Gekke Gerritje?

Als er in andere EU-landen wel gejaagd mag worden en hier niet, dan dringt zich natuurlijk de vraag op of wij in Nederland niet Gekke Gerritje zijn. "Wij zijn er nu heel hard mee bezig om de bewustwording over te brengen, de zorgen over te brengen", aldus gedeputeerde Zoet. "Daarom zijn deze avonden er ook, zodat mensen hun zorgen uit kunnen spreken en we hopen ook dat die zorgen overkomen op de plek waar ze horen te zijn."
Carla Mulder, de moeder die eerder haar zorgen al uitte: "Misschien moeten wij dan onze edelherten en zwijnen tot cultureel erfgoed benoemen. Misschien dat we dan een kans van slagen hebben. Ik ben wel bang dat dit nog wel even kan gaan duren. Daarom ben ik wel voorstander van wat de burgemeester nu net benoemt en waar de provincie mee bezig is: kijken of ze een uitzonderingspositie kunnen krijgen voor de wolven die hier rondlopen. En dan hoop ik dat de definitie van wat een probleemwolf is heel snel bijgesteld wordt en dat daar ook de wolven onder gaan vallen die hier de boel in Elspeet onveilig maken."
Aan het eind van de voorlichtingsavond wordt erop gewezen dat er voor de inwoners eventueel een wolvennoodpakket beschikbaar is.
BuitenGewoon is hét natuurplatform van Omroep Gelderland.
Het laatste nieuws uit de natuur vind je op buitengewoon.nl.