Achterhoek

Jaren cel geëist tegen moeder van ondervoed jongetje (8)

De camping in Winterswijk waar het jongetje werd aangetroffen.
De camping in Winterswijk waar het jongetje werd aangetroffen. © Omroep Gelderland.
WINTERSWIJK - De moeder van het 8-jarige jongetje dat zes jaar geleden ondervoed en met striemen op polsen en enkels werd ontdekt op een camping in Winterswijk, moet 4,5 jaar de cel in. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandagmiddag geëist.
De zaak kwam zo'n zes jaar geleden aan het licht tijdens een kampeervakantie in Winterswijk. Het destijds 8-jarige jongetje was op zoek naar eten en brak in bij de tent van een andere campinggast. Hij was naakt, vervuild en ernstig vermagerd. Om zijn polsen en enkels had hij striemen.
Het jongetje bleek ondervoed en veel te klein voor zijn leeftijd te zijn, concludeerde het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) na lichamelijk onderzoek. Ook kon het jongetje maar met moeite lopen vanwege verschillende schimmelinfecties aan zijn benen en tenen.

Maandenlang opgesloten

De advocaat-generaal stond maandagmiddag uitgebreid stil bij het leed dat de 40-jarige moeder haar zoon heeft aangedaan. 'Mensonterend en schrijnend', noemt deze de zaak waarvoor de moeder van het jongetje 4,5 jaar de cel in moet.
De ouders van het jongetje stuurden elkaar foto's en berichten waaruit blijkt dat ze hun zoontje maandenlang hebben opgesloten in een kist. Ze vonden dat het jongetje gestraft moest worden, omdat hij eten zou hebben gestolen. Hij zou zijn vastgebonden, geschopt en geslagen door beide ouders.

Tweede gevangenisstraf

De advocaat-generaal noemt de zaak harteloos: "Zij hoorde samen met de vader als ouders te zorgen voor een veilige, liefdevolle en gezonde omgeving. Zij hebben precies het tegenovergestelde gedaan. Ongetwijfeld draagt hun zoon hier de negatieve gevolgen de rest van zijn leven met zich mee."
Het gezin, met vader, moeder, twee dochters en het 8-jarige zoontje, verbleef al maanden op de camping in Nederland. Het stel was uit Duitsland gevlucht, omdat de vrouw zwanger was en ze haar kind niet in de gevangenis wilde krijgen. Ze moest in haar thuisland namelijk nog de straf uitzitten die ze kreeg voor de mishandeling van haar oudere zoon.