Arnhem en omstreken

Goede reis, Douwe! Neushoorntje op weg naar Litouwen

Neuwshoorn Douwe verlaat Burgers' Zoo
Neuwshoorn Douwe verlaat Burgers' Zoo © Burgers Zoo
ARNHEM - Een reis van ruim 1500 kilometer heeft hij voor de boeg: een 2,5-jarig breedlipneushoorntje uit Burgers' Zoo. Dinsdagochtend vertrok hij vanuit Arnhem naar een dierenpark in Litouwen.
De breedlipneushoorn werd in 2021 geboren in de Arnhemse dierentuin. Het dier weegt inmiddels meer dan duizend kilo en wordt met een speciale kist op een vrachtwagen naar de Baltische Staten gereden voor een internationaal fokprogramma, waar Burgers' Zoo al jaren onderdeel van is.
"Douwe is een mooi dier, altijd rustig", zegt verzorger Ruben Wiltink. "Maar het is tijd dat deze jongeman vertrekt. Normaal zegt een moeder in de natuur ook 'wegwezen' tegen een ouder wordend jong. De moeder kan dan weer een nieuw jong krijgen."

Kleine narcose

De jonge neushoorn werd voor het transport onder een lichte narcose gebracht door een dierenarts. Dat gebeurt met een speciale dikke naald, die door de dikke huid van de neushoorn heen prikt. Dankzij het roesje kan Douwe zonder stress de transportkist in. Als de kist gesloten is, zorgt de arts ervoor dat de narcose verdwijnt. Zo kan de breedlipneushoorn veilig op reis naar Litouwen.
Douwe krijgt een prik voor een relaxte tocht

Fokprogramma

Van origine komt de breedlipneushoorn op de savanne in Afrika voor. Daar leven zo'n 11.000 neushoorns in de natuur. De neushoornstand gaat in het wild hard achteruit, omdat er op de dieren wordt gejaagd. Uitzetten in het wild is geen optie voor Douwe, die het leven in de dierentuin inmiddels gewend is.
In Europa loopt in 82 dierenparken een fokprogramma voor breedlipneushoorns. Vorig jaar werden er in heel Europa vijftien dieren geboren. De Arnhemse dierentuin behoort tot de succesvolste neushoornfokkers.