Stedendriehoek

'Man (25) stak woning ex in brand'

De brand woedde aan de Uiverplaats.
De brand woedde aan de Uiverplaats. © Persbureau Heitink
ZUTPHEN - Een 25-jarige man uit Nijmegen zou in januari 2021 het huis van zijn ex-vriendin in brand hebben gestoken, omdat hij zich afgewezen voelde. Het Openbaar Ministerie heeft maandag één jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist. Volgens het OM is de kans op herhaling erg groot en moet de man gedwongen behandeld worden.
De verdachte zou volgens het OM rond een uur of 4 's ochtends van huis zijn gegaan en bij een benzinepomp met zijn pinpas brandstof hebben gekocht. Daarna zou hij naar het huis van zijn ex-vriendin aan het Uiverplaats in Nijmegen zijn gegaan en de brandstof door de brievenbus naar binnen hebben laten lopen, waarna hij het in brand stak.
Zijn ex werd wakker van een harde knal en zag dat de hal in brand stond. Ze kon met de rest van het gezin ontsnappen aan het vuur. De hond werd door de brandweer gered.
Lang bleef onduidelijk wie verantwoordelijk was voor de brandstichting. Er werd aandacht aan de zaak geschonken in de opsporingsprogramma's Bureau GLD en Opsporing Verzocht. De verdachte werd herkend op de camerabeelden die werden uitgezonden.

Drugsverslaving

Het OM zegt dat de man zijn ex ook heeft bedreigd. "Hij kan niet omgaan met afwijzingen in de relationele sfeer", aldus de officier van justitie. De verdachte heeft in zijn leven al veel hulpverlening gehad en is verslaafd aan cocaïne en speed.
"Hij heeft een persoonlijkheidsstoornis en kan moeilijk gevoelens en emoties onder controle houden, vooral als hij drugs heeft gebruikt." De verdachte zou ook online hebben gezocht naar manieren om brand te stichten.

Zwijgrecht

De Nijmegenaar heeft tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn zaak alleen wat willen zeggen over zijn drugsverslaving en hoe het met hem gaat.
Op vragen van de rechtbank over wat er volgens hem gebeurd zou zijn op 17 januari geeft hij geen antwoord. Zijn advocaat zegt dat haar cliënt niet gewelddadig is en dat de ex-vriendin eerder zelf brand zou hebben gesticht voor verzekeringsgeld. Verder vindt ze tbs met dwangverpleging een 'brug te ver', een behandeling voor zijn drugsverslaving en het beter inregelen van medicijnen voor ADHD is voldoende.
De rechtbank doet op 9 oktober uitspraak in deze zaak.