Rijk van Nijmegen / Arnhem en omstreken

Bruls waarschuwt: 'Extra geld, of er verdwijnt politie'

Politieagenten aan het werk in Nijmegen. Inzet: burgemeester Hubert Bruls.
Politieagenten aan het werk in Nijmegen. Inzet: burgemeester Hubert Bruls. © ANP / beeldbewerking Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Zonder extra geld uit Den Haag moet de politie in Gelderland bezuinigen op het aantal agenten. Daarvoor waarschuwt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Samen met andere regioburgemeesters in Nederland vraagt hij om 400 miljoen euro voor de financiële situatie van de politie.
De politie heeft de afgelopen tijd te maken gekregen met 'toenemend en veranderend politiewerk', schrijven de regioburgemeesters in hun noodkreet. Migratieproblematiek, grootschalige inzet voor het handhaven van de openbare orde en de groeiende vraag naar agenten voor het bewaken en beveiligen van personen kost de politie veel geld.
Volgens de burgemeesters kunnen deze extra kosten op korte termijn nog worden opgevangen, maar op lange termijn is extra geld broodnodig om te voorkomen dat de politie het mes moet zetten in het aantal agenten.

Waarom het nodig is

Dat er meer politiemensen nodig zijn, is volgens burgemeester Bruls eenvoudig te verklaren. De Nederlandse bevolking groeit en het politiekorps moet daarin meegroeien, zegt hij. Daarnaast heeft de politie nog een inhaalslag te maken op een paar gebieden. Bruls: "De criminaliteit wordt steeds complexer. Boeven bewegen zich steeds meer via het internet en houden zich niet per se meer aan één locatie."
"Vroeger kon je naar een plaats toe gaan waar een delict was gepleegd, werd daar onderzoek gedaan en werd de crimineel hopelijk snel gepakt. Maar nu kan hij van over de hele wereld mensen lastigvallen en bestelen, zonder dat de politie precies ziet wáár het is. Daar moet je in investeren, met digitaal gevormde politiemensen", aldus de Nijmeegse burgemeester.
Meer demonstraties betekent ook dat er meer agenten nodig zijn
Hubert Bruls
Daarnaast is en blijft het handhaven van de openbare orde een belangrijke politietaak. "De verschillende demonstraties in Den Haag zijn op dit moment actueel, maar ook in onze regio wordt méér geprotesteerd", legt Bruls uit. "Dat mensen gebruikmaken van dat recht is op zich goed, maar het gaat vaak gepaard met grotere politie-inzet om alles te begeleiden. En er komt vaker agressie bij kijken. Het vraagt veel van de politie. Dan kun je denken: wat in Den Haag gebeurt, raakt ons niet. Maar dat raakt ons wel. Wij moeten soms mensen afstaan aan Den Haag. En andersom komen mensen soms hier helpen als er bijvoorbeeld een grote voetbalwedstrijd is."

Honderden politieplaatsen weg

De 400 miljoen euro waar Bruls en zijn collega-burgemeesters om vragen, is hard nodig. "Laat ik het zo zeggen: de helft van het bedrag, zo'n 200 miljoen euro, is nodig om de basis echt op orde te brengen. Doe je dat niet, dan moet je op termijn zeker zo'n zeshonderd à zevenhonderd plaatsen bij de politie bezuinigen omdat je geld tekortkomt. Gelderland en Overijssel zijn de grootste politieregio's, dus die zullen daar naar rato het meeste aan moeten bijdragen", aldus Bruls.
De burgemeester van Nijmegen hoopt dat zijn noodkreet doordringt in Den Haag. "De komende formatie is hét moment om dat te regelen. Dan worden de kaarten geschud voor de komende paar jaar. Daar moet deze politie-inzet bij op tafel liggen. Het vreemde is dat we juist nú bezig zijn met uitbreiding van de politie - nog op basis van het vorige regeerakkoord. Ik kan niet aan mensen uitleggen dat we enerzijds zeggen: we krijgen meer politie, terwijl we in werkelijkheid juist minder politie krijgen. We hebben nu al een tekort en dan zouden we het nog verder moeten terugschroeven. Dat is een verhaal dat we niet kunnen vertellen."