Rijk van Nijmegen

Noorderlicht gespot, komende nacht weer een kans

Het noorderlicht
Het noorderlicht © Wouter van Bernebeek
GROESBEEK - Het is een natuurfenomeen waar de meeste mensen speciaal voor naar Lapland reizen, maar gisteravond was het ook gewoon in de omgeving van Nijmegen te zien: het noorderlicht. Een fascinerend lichtverschijnsel aan een donkere hemel.
De Nijmeegse weerman Wouter van Bernebeek wist dat het noorderlicht te zien zou zijn en trok er met camera op uit: "We zijn vannacht in de heuvels tussen Mook en Groesbeek gaan staan en daar maakte ik rond 01.00 uur foto's. De noordelijke hemel kleurde dieprood en zelfs de groene 'band', die je meestal alleen vanuit Scandinavië kunt zien, was goed zichtbaar."
Het noorderlicht zijn elektrisch geladen deeltjes die vanaf de zon komen. Door een explosie op de zon worden ze de ruimte in geslingerd en een deel daarvan bereikt de aarde. Meestal komen ze in de buurt van de noordpool omdat daar op de aarde de sterkste magnetische kracht is die de deeltjes aantrekt. Het geeft een kleureffect aan de hemel die af en toe lijkt te bewegen en kan variëren van groen tot rood en oranje. Soms is het schijnsel ook blauw of paars.

Krachtige zonnevlam

Als de zonnevlam heel krachtig is kunnen de deeltjes ook verder komen. "Ja, het was heel zuidelijk te zien", zegt Van Bernebeeks collega, Rico Schröder van Weerplaza. "Het is een lichtverschijnsel dat normaal gesproken vooral bij de polen voorkomt, maar die elektrisch geladen deeltjes komen met hoge snelheid de atmosfeer binnen als de zon een krachtige uitbarsting heeft gehad en dan kan het dus zelfs tot in onze regio zichtbaar zijn. Dat was vorige week ook al een keer en nu was het opnieuw het geval.

Komende nacht weer een kans

Voor degene die het gemist heeft en die er niet voor naar Lapland wil, heeft Schröder goed nieuws: "Misschien dat het komende nacht ook wel weer te zien zal zijn. Want er zijn brede opklaringen. Dus ik zou in elk geval wel aan het einde van de avond of het begin van de nacht de noordelijke hemel in de gaten houden."