Stedendriehoek

Wennen aan religies tijdens gezamenlijke dienst

Interreligieuze dienst in Lochem
Interreligieuze dienst in Lochem © Omroep Gelderland
LOCHEM - Het is vredesweek. De Gudulakerk in Lochem greep dat zondag aan voor een interreligieuze dienst, een gezamenlijke dienst met voorgangers van verschillende wereldreligies. De vredesweek bestaat al sinds 1967 en is een initiatief van het Interkerkelijk Vredesberaad.
De voornamelijk christelijk georiënteerde bezoekers van de speciale dienst moeten soms wel even wennen. De imam İsa Șeker gaat voor in gebed. Dat gaat op een luide zangstem. "De imam daar moet je wel aan wennen hè. Daar komt natuurlijk geluid uit", zegt een bezoekster na afloop.
Veel bezoekers zijn na afloop van de gemengde dienst heel positief. "Je moet bij jezelf beginnen als het om vrede gaat", reageert een bezoeker. De verschillende voorgangers zijn in hun verhalen vooral op zoek naar waar de verschillende religies waarden delen.
Natuurlijk zorgen op de wereld religieuze verschillen tot conflicten en oorlogen. Toch denkt de imam niet dat deze conflicten door verschillen in religies komen. "Ik denk niet dat het door religie komt, maar door mensen die status willen bereiken in religie", aldus de imam.
De imam doet graag mee aan de interreligieuze dienst. Hij wil de mensen kennis laten maken met de islam. "Er zijn misschien wel mensen die vooroordelen hebben en nu misschien denken, ja misschien is het helemaal niet zo eng", zo vertelt hij.
Bekijk hier hoe de dienst eruit zag:
Imam in kerk voor begrip