Arnhem en omstreken / Achterhoek

'Boodschappen doen in Duitsland loont en is straks nóg voordeliger'

Boodschappen doen in Duitsland loont nu al, maar straks nog meer.
Boodschappen doen in Duitsland loont nu al, maar straks nog meer. © ANP, (beeldbewerking Omroep Gelderland)
ARNHEM - De Gelderse middenstand moet vrezen dat de consument volgend jaar nog veel meer naar Duitsland zal gaan voor de inkopen. Dat zegt retaildeskundige Cor Molenaar uit Oosterbeek: "Dat gebeurt nu al en het wordt alleen maar erger."
"Ik denk dat het volgend jaar zelfs loont om naar Duitsland te gaan als je in Utrecht woont. Laat staan als je in Gelderland woont en nog veel dichter bij de grens zit", licht Molenaar toe. "Het wordt steeds aantrekkelijker om voor een totaalpakket van levensmiddelen naar Duitsland te rijden. Ik denk dat je per keer wel 25 procent goedkoper uit bent."
Afgelopen Prinsjesdag werd duidelijk dat Nederland volgend jaar de prijzen van alcohol en tabak verder wil verhogen. Tabak moet bovendien verdwijnen uit de supermarkt, dus daarvoor moet de roker straks sowieso speciaal naar de tabakszaak rijden. Tabak brancheorganisatie VSK berekende dat na de accijnsverhoging een pakje sigaretten per 1 april 10,64 euro kost in Nederland en dat hetzelfde pakje in Duitsland 7,73 euro is, een voordeel van 2,91 euro. Het prijsverschil voor een pakje shag wordt zelfs 6,54 euro.

Zeer schrale troost

Dat de accijnzen op benzine volgend jaar niet verder omhoog gaan, is een zeer schrale troost voor pomphouders in Gelderland. Molenaar: "Ik denk niet dat dat veel uit gaat maken omdat het verschil nu al zo groot is." Volgens de ANWB is de adviesprijs van een liter standaard benzine 2,20 euro in Nederland. De Gelderlander, die bereid is om ervoor naar de oosterburen te rijden, betaalt daar maar 1,88 euro.
Na de enorme inflatie afgelopen jaar scoort Nederland volgens de Oosterbeekse retailspecialist alleen bij de versproducten nog beter dan Duitsland. Nederland produceert die namelijk grotendeels zelf, waar de Duitsers versproducten veel vaker importeren. "Maar alle andere producten zijn in Duitsland veel goedkoper in de supermarkt. Neem een fles Coca Cola. Die is bij ons 1,78 euro en in Duitsland 1,02 euro. En dan heb ik het nog niet over de huismerken. Als je die naast elkaar legt, dan zijn de verschillen nog veel groter."

Leefbaarheid kleinere plaatsen

Molenaar denkt dat de prijsverschillen voorlopig groot blijven en dat dit ook gevolgen zal hebben voor de Gelderse winkeliers: "Vooral de kleinere winkels in kleinere plaatsen zullen verdwijnen. Dat gebeurt natuurlijk al jaren, maar dat wordt alleen maar erger. En dat gaat ook ten koste van de leefbaarheid in deze kernen."
De deskundige ziet ook niet zomaar een oplossing. Duitsland kan de prijzen deels lager houden dan Nederland omdat er simpelweg meer mensen wonen. De afzetmarkt is daardoor groter en daardoor kan er gunstiger in worden gekocht. Verder is in Nederland het standaard btw-tarief hoger dan in Duitsland, 21 tegen 19 procent. Het lage tarief in Nederland is 9 procent, in Duitsland 7 procent. "En het is überhaupt niet gemakkelijk om je fiscale beleid zomaar aan te passen als veel op die inkomsten is afgestemd. Misschien moet er in de toekomst op Europees niveau worden gekeken of dingen meer gelijk getrokken kunnen worden."