Achterhoek

Oudste fietsroute van Nederland krijgt nieuw leven in Vorden

Burgemeester Marianne Besselink gaat voorop.
Burgemeester Marianne Besselink gaat voorop. © Omroep Gelderland
VORDEN - Al 110 jaar oud is de Achtkastelenroute in Vorden. Daarmee is deze fietstocht de oudste bewegwijzerde fietsroute van Nederland. Om dat te vieren wordt de tocht zondag gedaan door tientallen inwoners in klassieke tweed kleding, deels op ouderwetse en in de regio gemaakte Empo-fietsen. En zoals de traditie voorschrijft, gaat de burgemeester daarbij voorop.
"Vroeger was het een gewoonte dat de burgemeester een keer per jaar ging fietsen met toeristen", vertelt Jeroen Everaert die deze dag voor de gemeente Bronckhorst bedacht. "De eerste burgemeester deed het al in 1913. Ook in de jaren zeventig was er een burgemeester die dat deed. Dat stoffen we nu af en doen het opnieuw."

Burgemeester voorop

Hoe de burgemeester Marianne Besselink die aanjaagfunctie vandaag in gaat vullen? "Van oudsher reed de burgemeester voorop. Dat doen we vandaag dus opnieuw."
Bekijk hier hoe de tocht in tweed stijl wordt gestart:
De oudste bewegwijzerde fietsroute van Nederland.
En wie dat vandaag heeft gemist, krijgt volgend jaar waarschijnlijk weer een kans. "De bedoeling is om te kijken of we dit een jaarlijks evenement kunnen laten zijn. De oudste fietsroute van Nederland, die vraagt om aandacht", vindt Besselink.

Langs kastelen en landgoederen

De route is 34 kilometer en gaat langs acht kastelen en landgoederen, weet Everaert. "Kasteel Vorden en kasteel Hackfort kun je bezoeken. De rest is privébezit. Daar kijk je van een afstandje naar."
Speciaal voor vandaag heeft een verzamelaar uit Wichmond een hele serie oude Empo-fietsen neergezet. "Dat is een voormalig fietsenfabriek die hier in Vorden heeft gestaan", legt de burgemeester uit. "In onze traditie van fietstochten kunnen die niet ontbreken. Het hoort bij onze gemeente om die in ere te houden."

'Antwoord niet iedere vraag'

Of ze de route vandaag zelf ook op zo'n fiets aflegt? "Ik wil best even op een Empo-fiets gaan zitten, maar ik ga toch op een andere fiets fietsen", geeft Besselink toe. Elektrisch ondersteund of ouderwets trappen? "Ik ga niet op iedere vraag antwoorden", besluit de burgemeester lachend.
BuitenGewoon is hét natuurplatform van Omroep Gelderland.
Het laatste nieuws uit de natuur vind je op buitengewoon.nl.