Rijk van Nijmegen

Patiënten boksen tegen Parkinson: 'voel me weer fit'

Evert van der Wilt met Parkinson is aan het boksen.
Evert van der Wilt met Parkinson is aan het boksen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte van de wereld. En dat terwijl de ziekte te voorkomen is. Neuroloog Bas Bloem van het Radboudumc organiseerde dit weekend allerlei activiteiten in Nijmegen voor mensen met Parkinson, hun naasten en geïnteresseerden.
In 2022 won de neuroloog de Stevinpremie, voor de maatschappelijke impact van het onderzoek dat hij doet naar de ziekte van Parkinson. Hij wilde graag iets terug doen voor de parkinsonpatiënten, en de stad Nijmegen. Dat deed hij door het Parkinsonweekend te organiseren. "Helaas is dit een ziekte die we onszelf aandoen", vertelt Bloem. Dit komt door gifstoffen in onze omgeving, van bijvoorbeeld pesticiden en luchtverontreiniging. Het geld van de Stevinpremie wil Bas Bloem dan ook graag investeren in onderzoek voor het voorkomen van de ziekte.

Beweging als medicijn

Een van de dingen die je kunt doen om de ziekte te voorkomen, is bewegen. "We weten dat mensen die veel gesport hebben in hun leven een lager risico hebben om de ziekte van Parkinson te krijgen", aldus de neuroloog. Daarnaast helpt het ook om de ziekte te remmen. "Het maakt daarbij niet uit wat je doet, als je maar wat doet", vertelt Bloem.

Boksen tegen Parkinson

Om die reden zijn er tijdens het weekend dan ook verschillende sporten te doen. Van zitvolleybal tot boksen. "Dat boksen is interessant", vertelt Bloem. "Daar moet je veel dingen tegelijk doen, en dat is nou net iets wat mensen met Parkinson lastig vinden".
Hoe dat boksen eraan toe gaat zie je hier. Tekst gaat daarna verder:
'Hierdoor verminderen mijn symptomen'
Evert van der Wilt heeft Parkinson, en is erg enthousiast over het boksen. "Ik doe het één keer per week. Na een bokstraining kom ik weer fit naar buiten en kan ik er weer lekker tegenaan." Evert is nu al ruim een jaar geleden begonnen, nadat zijn dochter de lessen op internet vond. "Ik vond het heel vreemd in het begin, en wist ook niet dat het bestond." De ziekte zorgt ervoor dat hij moeite heeft met bewegen en niet altijd helder kan denken. "Het boksen verbetert dat enorm. Ik heb er dan niet zo'n last van" vertelt Evert. Hij blijft er dan ook nog lekker mee doorgaan. "Ik blijf genieten van het leven, boksen is daarbij heel belangrijk", aldus Evert.