Liemers

Moeders onthullen tegel voor hun vermoorde dochters

Judith en Hester tijdens de onthulling
Judith en Hester tijdens de onthulling © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - 'Al redden we er maar één leven mee'. Dát is de boodschap die Hester, Judith en Riet iedereen mee willen geven. Dit weekend onthulden zij midden in Zevenaar een tegel tegen zinloos geweld. Zelf verloren zij alle drie een dochter op deze manier.
Op het Raadhuisplein is de emotie zaterdagmiddag voelbaar. Het is ook nogal wat als je je bedenkt dat hier drie moeders staan die alle drie hetzelfde is overkomen, namelijk het verliezen van een kind door geweld.
Hester Stam maakt het als eerste mee. In 2013 wordt haar dochter Wendy om het leven gebracht door een ex-partner. Ze is dan 30 jaar en laat dan een zoon van zeven jaar achter. Ook hij is zaterdag aanwezig bij de onthulling van de lieveheersbeestjes-tegel.
Kijk naar beelden van de onthulling:
Onthulling monument tegen zinloos geweld

Bizarre noodlot is start van hechte vriendschap

De dochter van Judith Hendriks, Silke, wordt in 2019 gedood door haar partner. Silke is dan 24 jaar. En in november 2021 wordt Riet Keuben de derde moeder in Zevenaar die een dochter moet afgeven. Sidney van 21 jaar wordt om het leven gebracht door haar vriend. Sinds die tijd zijn de drie niet alleen lotgenoten, maar ook vriendinnen die lief en leed delen.
Hester Stam komt op het idee voor een monument. Zaterdag is er dan de welbekende lieveheersbeestjes-tegel, maar nog liever willen de drie vrouwen dat er op termijn een echt monument komt. Een plek waar ze een bloemetje kunnen leggen op belangrijke dagen of gewoon even stil kunnen zitten.

Stop zinloos geweld

Na het welkomstwoord van burgemeester Van Riswijk zingt Paul Mulder het welbekende lied Imagine van John Lennon, zelf ook slachtoffer van zinloos geweld. Ondertussen deelt de kersverse kinderburgemeester Tyrese lieveheersbeestjes-speldjes uit.
Daarna is het woord aan Hester, Judith en Riet. Zij dragen een gedicht voor. Gezamenlijk onthullen zij vervolgens de tegel. Het is een belangrijk moment voor de drie vrouwen en de aanwezige familie en vrienden. De tegel is een begin. De hoop is dat er een monument voor in de plaats komt. Én dat het geweld stopt, dat is de allerbelangrijkste boodschap van vandaag, aldus de moeders.