Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Cees werd bedreigd na een film over de wolf, toch gaat hij het theater in

Cees van Kempen in actie.
Cees van Kempen in actie. © IWP Wildlife Productions, bewerking Omroep Gelderland
In de voorstelling Cees en de wolf duikt Cees van Kempen ondanks meerdere bedreigingen het theater in. Daar vertelt hij in woord en beeld over het maakproces van zijn film WOLF. Deze werd vorig jaar uitgeroepen tot beste natuurfilm en best bezochte non-fictiefilm van 2022.
Na 150 jaar is de wolf teruggekeerd in Nederland en dat heeft Van Kempen in WOLF op beeld weten te vangen. De film laat de gemoederen niet ongeroerd, want ondanks de prachtige beelden zorgt de komst van de wolf voor veel angst en woede. Is de terugkeer van de wolf nu een zorg of een zegen? Ondanks eerdere bedreigingen aan het adres van de filmmaker, duikt hij het theater in om misverstanden over het dier voor eens en altijd de wereld uit te helpen.

De wolf in het theater

Tijdens de voorstelling neemt Van Kempen de luisteraar mee het bos in, waar hij drie jaar lang tussen de wolven leefde en vele uren heeft gedraaid met zijn camera. Het doel van zijn voorstelling? Op een leuke manier jong en oud meer leren over de wolf en kennis overdragen. Tijdens zijn theatervoorstelling afgelopen zaterdag was de sfeer - ondanks het beladen onderwerp - fantastisch, zegt Van Kempen, die vrijdag te gast was in het tv-programma De Week van Gelderland.

Vrijkaartjes

De filmmaker wil politici die de wolf willen laten doodschieten vrijkaartjes aanbieden voor zijn theatervoorstelling. Zo kunnen ze meer kennis over het dier opdoen. "Dat geldt voor alle politici die moord en brand schreeuwen over de wolf", stelt hij resoluut. "Beleef een leuke avond, krijg meer informatie. Daarna mag je nog steeds tegen de wolf zijn, maar dan weet je in ieder geval waarover je het hebt", aldus Van Kempen.

Hoort de wolf in Nederland?

Een belangrijke vraag die terugkeert in veel gesprekken over de wolf, is of het dier nu wel of niet thuishoort in onze provincie. "Het is heel eenvoudig. Pas na de laatste ijstijd is de mens hier gaan wonen en huishouden. Maar toen liepen hier al honderdduizenden jaren wolven, dus waarom zou deze dieren hier niet horen? We moeten beseffen dat de natuur hier ook thuishoort", aldus Van Kempen.
Kijk het gesprek terug dat Klaas Drupsteen had met Cees van Kempen:
Cees over zijn theatervoorstelling WOLF
BuitenGewoon is hét natuurplatform van Omroep Gelderland.
Het laatste nieuws uit de natuur vind je op buitengewoon.nl.