Arnhem en omstreken

Arnhem maakt plaats voor 200 extra asielzoekers

Vluchtelingen arriveren in maart 2022 bij een cruiseschip waar ze worden opgevangen.
Vluchtelingen arriveren in maart 2022 bij een cruiseschip waar ze worden opgevangen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De gemeente Arnhem maakt plaats voor de komst van tweehonderd asielzoekers. Nog deze vrijdag meert een schip aan met 96 opvangplekken. Zo snel mogelijk daarna komt daar een tweede cruiseschip bij dat plaats biedt aan ongeveer hetzelfde aantal.
Aan de Rijnkade in Arnhem liggen op dit moment al vier cruiseschepen waarop zo'n 700 asielzoekers verblijven. Op twee andere boten wonen tijdelijk enkele honderden gevluchte Oekraïners. Die zes boten blijven er tot eind 2024 liggen.
Toch deed staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid een nieuwe oproep aan de stad om meer mensen op te vangen. Aan die oproep geeft Arnhem nu gehoor, zegt wethouder Paul Smeulders.
"Arnhem is een gastvrije stad", aldus Smeulders. "Het is fijn dat we opnieuw een stap naar voren kunnen zetten in het opvangen van mensen die vluchten voor oorlog en geweld. Arnhem neemt hiermee haar verantwoordelijkheid. We hopen dat andere gemeenten dit voorbeeld volgen. Het is onze gezamenlijke taak om bij te dragen aan de opvang van asielzoekers."

Nieuwe schepen blijven twee maanden

De twee schepen die dit weekend aan de kade komen te liggen, blijven twee maanden. Daarna is er geen plaats meer voor de extra schepen vanwege geplande renovatiewerkzaamheden aan de kade. De gemeente zegt dat er alleen volwassen asielzoekers op de cruiseschepen zullen verblijven.