Arnhem en omstreken

Schoonmakers delen smeuïge details over theater Oostpool

Theo en Linette Meijer maken al 30 jaar schoon bij Oostpool
Theo en Linette Meijer maken al 30 jaar schoon bij Oostpool © Omroep Gelderland
ARNHEM - Al 70 jaar is theater Oostpool een begrip in Arnhem en omstreken. Vele acteurs stonden er op het podium. Werknemers wisselden elkaar af. Maar sinds 30 jaar is er één stabiele factor: het schoonmaakduo Theo en Linette Meijer.
Een paar keer per week zetten ze de wekker vroeg om het hele theater grondig schoon te maken. En dat is bijzonder, want het echtpaar is al voorbij de 70. In de documentaire Theater is voor iedereen! delen de twee wat ze allemaal meegemaakt hebben, achter de schermen in het theater.
Een aantal keer per week maken de twee het theater schoon. Kijk naar een fragment uit de documentaire:
Schoonmakers delen smeuïge details over theater Oostpool
Dat je nooit weet wat je tegenkomt of meemaakt, hebben ze onderhand helemaal door. "Het zijn artiesten. Je moet nergens verbaasd over zijn", legt Theo Meijer uit. Zijn vrouw vult aan: "We troffen wel eens een doodskist aan in de repetitieruimte. Dan schrik je wel even. Maar dat hoort erbij."

'Kratten bier bij de techniek'

Ruim 30 jaar geleden namen ze de klus over van de vader van Linette. Toen ging het er anders aan toe in de theaterwereld. "Tijden veranderen. Vroeger stonden er bijvoorbeeld hele kratten bier bij de techniek. Dat is tegenwoordig niet meer zo. Er wordt veel gezonder eten dan vroeger. Er is echt aandacht voor maaltijden. En de toiletten zijn genderneutraal geworden."
Grote namen waren verbonden aan het theater. Susan Visser en Jacob Derwig worden als voorbeeld genoemd door de Meijers. In de jaren 90 werd een acteur, die een tv-schnabbel aannam, geminacht door collega's. Als acteur hoor je op het toneel, niet op tv of in de bioscoop, vonden ze. Maar ook dat is veranderd. "Nu is dat heel gewoon", benadrukken de twee.

Documentaire

Een stabiele factor kan de Oostpool ook wel gebruiken. Want het theater heeft veel meegemaakt. De artistiek leider vertrok vanwege grensoverschrijdend gedrag, ze moesten dicht door de coronapandemie, maar ze zijn er nog steeds. Om de 70ste verjaardag van het theater te vieren, zendt Omroep Gelderland een tweedelige documentaire uit.
Bekijk deel 1 van de documentaire Theater is voor iedereen!
GLD doc - Theater is voor iedereen! (deel 1)