Stedendriehoek

Maarten kookt drie keer per week voor zijn buurtgenoten

Thijs, Maarten, Keza en de Indiase maaltijd
Thijs, Maarten, Keza en de Indiase maaltijd © Omroep Gelderland
APELDOORN - Beter een goede buur dan een verre vriend, luidt het spreekwoord. Zaterdag wordt dat gevierd tijdens Burendag. Op die dag doen veel mensen traditioneel iets gezelligs of goeds voor elkaar en de buurt. Maarten de Leeuw pakt het grondiger aan: hij kookt drie keer per week voor zijn buurtgenoten.
"Ik kook vandaag voor een echtpaar uit de buurt een Indiase schotel", zegt Maarten, terwijl hij in een grote pan staat te roeren. De heerlijkste geuren vullen de kamer. Maarten kookt voor Keza Schouten en Thijs Bruijns, die hulp rond de maaltijd nodig hebben. Hij is aan hen gekoppeld via Thuisgekookt, een platform dat thuiskoks in contact brengt met buurtgenoten.
"Ik vind het mooi om wat voor andere mensen te betekenen en ik hou ook heel erg van koken", zegt de Apeldoorner. "Daarom doe ik hier aan mee."

Steeds minder contact

Terwijl Maarten thuis aan het koken is, dekken Keza en Thijs een eind verderop in de buurt alvast de tafel. De 82- en 83-jarige verheugen zich op de maaltijd en ze zijn blij dat buurtgenoot Maarten naar hen om kijkt. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het contact tussen buurtgenoten elk jaar verder afneemt.
"Maar", zo zegt Keza, "je ziet toch wel dat er echt nog wel mensen zijn die het wel doen. En daar kijk ik dan maar naar." "Goed zo", valt Thijs haar lachtend bij.
Juist zo'n project als Thuisgekookt kan er voor zorgen dat buurtgenoten weer meer en vooral beter naar elkaar omkijken, vindt Maarten de Leeuw. "Je ziet toch wel heel veel eenzaamheid in Nederland en dit zijn kleine dingen die je voor iemand kan doen. Het begint met een maaltijd, maar je ziet en ontmoet ook iemand en dat is ook heel mooi."

Enthousiast over het contact

"We zijn zo enthousiast en zo blij met het contact met Maarten", zegt Keza. "En hij heeft mijn man ook geholpen met zijn portable telefoon. Maarten zei meteen: dat zijn dingen die daar gelijk ook bij horen." "Ja, hij is heel handig hoor," knikt Thijs, terwijl hij dankbaar naar Maarten kijkt.