Rijk van Nijmegen

Bruls wil door als burgemeester van Nijmegen

Hubert Bruls.
Hubert Bruls. © ANP
NIJMEGEN - Hubert Bruls wil nog eens zes jaar door als burgemeester van Nijmegen. De herbenoemingsprocedure is in gang gezet. Een vertrouwenscommissie, die bestaat uit alle fractievoorzitters van de Nijmeegse gemeenteraad, vergadert de komende maanden over het langer aanblijven van Bruls.
Bruls (57) begon in 1998 zijn politieke carrière in Nijmegen als CDA-raadslid. Een jaar later werd hij wethouder. In 2002 zat hij drie jaar in de Tweede Kamer voor het CDA. Na drie jaar ging hij terug naar de lokale politiek en werd hij burgemeester van Venlo. In 2012 keerde Bruls terug naar Nijmegen en nam hij de ambtsketting over van Thom de Graaf.
Naast burgemeester is Bruls ook voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. In oktober 2016 werd hij voorzitter van het landelijke Veiligheidsberaad, waar de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's in zitten. In deze functie kwam hij met regelmaat landelijk in het nieuws tijdens de coronacrisis in Nederland. Hij werd een soort extra 'coronaminister'.

Bedreigingen

In deze periode maakte hij zich niet bij iedereen populair. Dieptepunt was dat hij in coronatijd met zijn gezin tijdelijk zijn huis ontvluchtte na bedreigingen aan zijn adres.
Maar ook in de jaren daarvoor waren er al bedreigingen. Zoals van de harde kern van NEC, die boos was dat de burgemeester supporterscafé Goffertzicht sloot. Er kwamen camera’s te hangen in de straat waar de burgemeester woont. Er werd geprobeerd brand te stichten en hij vond eens een varkenskop in zijn tuin.

Vierdaagselied

Ondanks de bedreigingen is de burgervader nog altijd even open en benaderbaar. Altijd in voor een praatje, en hij viert bijvoorbeeld ook met plezier carnaval en de Vierdaagsefeesten met de Nijmegenaren.
Dat bleek wel tijdens de afgelopen feesten. Samen met NEC-directeur Wilco van Schaik, multimiljonair Marcel Boekhoorn en model Jannneke Scherpenhuyzen kwam de burgervader met een speciaal Vierdaagselied.
Hij trad er zelfs in de Vierdaagseweek mee op. "Tien vergaderingen op een dag zijn minder vermoeiend dan tien minuten helemaal uit je dak gaan, geweldig. Zoveel fans heb ik politiek meestal niet dus dat is ook wel eens fijn", zei hij destijds tegen Omroep Gelderland.

Twijfel

Eerder liet Bruls vallen dat hij nog moest nadenken of hij überhaupt door wilde met het burgemeesterschap. "Ik heb er nooit een geheim van gemaakt: dit is een veeleisend vak. Zowel voor de persoon zelf als voor de omgeving. Tien jaar is al een hele periode en twaalf jaar is dat zeker. Dus ik vind het wel een natuurlijk moment om even na te denken van: moet je het nog wel willen?" Daar lijkt het nu dus wel op.
Een aantal bekende Nijmegenaren zou er wel blij mee zijn. "Ik wil die man niet kwijt", zei Hennie Linders, bekend van de buurtsuper Jan Linders en actief NEC-supporter, onlangs. Bokser Perry Ubeda sloot zich daarbij aan. “Ik volg de politiek niet, maar ik vind hem een geweldige burgemeester."
Mocht Bruls er uiteindelijk toch mee stoppen, dan heeft hij al wel een potentiële opvolger: oppernuilerd Jean Knipping. "Ik als oppernuilerd wil graag burgemeester van Nijmegen worden."