Rijk van Nijmegen

Nijmegen pakt veiligheid Stationsplein aan

De gemeente Nijmegen gaat de veiligheid voor voetgangers en fietsers bij het station verbeteren.
De gemeente Nijmegen gaat de veiligheid voor voetgangers en fietsers bij het station verbeteren. © Google Streetview
NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen gaat de oversteek voor het station veiliger maken. Maandag is begonnen met de aanpak van het plein. Zo worden fietsbanen gescheiden door middel van afscheidingen. In het midden wordt een soort eiland gemaakt voor voetgangers. Aan beide kanten komt er een zebrapad over het fietspad. Voetgangers, fietsers en bussen kruisen elkaar op het plein en dat zorgt al jaren regelmatig voor onveilige situaties.
Door een eiland te maken hebben de voetgangers een kortere oversteek met een rustig middengebied. Verder is er een heg die wordt verlaagd voor een beter zicht op de busbaan. In de nieuwe opzet kunnen fietsers niet meer kriskras het plein over. Het gaat een week duren om alle aanpassingen uit te voeren.
Later dit jaar komt er ook een systeem dat voetgangers waarschuwt voor bussen met lichten en een rateltikker. De verkeerssituatie wordt mede veranderd op basis van de aanbevelingen van de belangengroepen Zelfregiecentrum Nijmegen, de Oogvereniging en de Fietsersbond.
"Het was heel hard nodig", zegt wethouder Cilia Daemen over de aanpak van het gebied. "Er was natuurlijk al lang commotie over, met vragen over het ontwerp dat er was en opmerkingen dat het veiliger moet. We hebben daar samen met de belanggroepen naar gekeken en ook de gemeenteraad heeft er veel om gevraagd. Dus deze week gaan we eindelijk beginnen."

Rekening houden met elkaar

Het ontwerp dat er tot nu toe was, was gebaseerd op het zogenaamde 'shared space' idee. De filosofie hierachter is dat op de plek waar alles samen komt op het plein, iedereen juist even langzamer gaat en zich vergewist van wie er allemaal zijn en waar. Vervolgens houd je daar rekening mee. Maar die theorie werkt in praktijk niet volgens de wethouder, onder andere ook daar de elektrische fietsen die er tegenwoordig veel met hoge snelheid passeren.
Bekijk de video over de werkzaamheden:
Nijmegen pakt stationsomgeving aan
Jos Kersten is directeur van het Zelfregiecentrum, de Nijmeegse belangenorganisatie die hulp biedt aan mensen met een beperking, onder andere op het gebied van vervoer en toegankelijkheid. Zijn organisatie zat bij het overleg over de nieuwe inrichting. "Het is hier levensgevaarlijk", zegt Kersten over het plein voor het station. "Het vliegt alle kanten op. In de ochtend als het superdruk is, dan verbaast het me dat er niet meer ongelukken gebeuren."
"Die bussen mogen hier twintig rijden", vertelt Kersten terwijl hij aan het plein staat. "Die bus die net voorbijkwam reed minstens het dubbele. En als je die dan niet ziet aankomen omdat de baan niet duidelijk is gemarkeerd, dan kan het een hele gevaarlijke situatie opleveren. We hebben net kunnen zien hoe hachelijk het is."