Achterhoek
Er zijn steeds meer buurtkastjes, maar niet alles is even gewild

DOETINCHEM - Ook in Gelderland zie je ze steeds vaker: buurtkastjes. In die kastjes kunnen mensen producten neerleggen die ze zelf niet meer gebruiken of waar ze te veel van hebben. Zo gaan ze voedselverspilling tegen én worden andere mensen geholpen. De kastjes zijn nog steeds broodnodig, blijkt wel aan hoe veel ze gebruikt worden.
Ook de Doetinchemse Loes Bomers heeft zo'n buurtkastje in haar tuin staan. Ze weet zelf hoe het is om het met minder te moeten doen. Daarom vond ze het belangrijk om iets terug te doen voor anderen. Toen ze vanuit Den Bosch verhuisde naar Doetinchem, had ze in haar tuin de ruimte om een deelkastje te plaatsen. Het kastje staat er nu al anderhalf jaar en wordt veel gebruikt. "Er komen wel tien tot twaalf mensen per dag langs", vertelt Loes.
Loes merkt dat sommige producten populairder zijn dan anderen. "Verzorgingsproducten zijn altijd heel snel weg, net als gezond en vers eten." Niet alleen eten is namelijk stukken duurder geworden, ook voor cosmetica zoals shampoo en tandpasta ben je tegenwoordig veel geld kwijt. "Genoeg eten is natuurlijk belangrijk, maar ook als je een lager inkomen hebt wil je niet met vet haar en vieze kleding rondlopen", verklaart Loes.
De wat meer ongewone of exotische producten zoals tofu en cannelloni gaan minder hard. "Ik houd daar zelf ook niet echt van, dus dat snap ik wel", zegt Loes.
Do's en dont's
Wat voor producten kun je nou het beste in zo'n kastje leggen? Daar heeft Loes wel een aantal tips voor: "Denk vooral aan de producten die je zelf ook gebruikt. Zoals bijvoorbeeld deodorant, maar ook koekjes of pakjes drinken voor de kinderen om mee naar school te nemen."
Voor producten die je beter niet in de kast kan leggen heeft ze eigenlijk hetzelfde advies: "Denk aan wat je zelf ook niet mee zou nemen". Het gaat dan bijvoorbeeld om aangebroken of kapotte producten. "Het is goed bedoeld, maar ik vind niet dat mensen zich tot dat niveau zouden moeten verlagen. Niemand zou genoegen moeten nemen met kapotte spullen, hoe arm je ook bent", vertelt Loes.