Rivierengebied

Fruit van corsowagens krijgt tweede leven

De 'oogst' van het fruitcorso
De 'oogst' van het fruitcorso © Omroep Gelderland
GELDERMALSEN - Duizenden stukken fruit zaten vorige week nog op bontgekleurde corsowagens die door Tiel reden. Inmiddels zitten ze in groene afvalwagens van afvalverwerkingsbedrijf AVRI, op weg naar een biovergister in Drenthe.
AVRI sponsort het corso door na afloop bij vijf corsogroepen het fruit op te halen. Belangrijke voorwaarde is wel dat het fruit met een speciale lijm op de corsowagens geplakt is. “Eerder deden we dat met gewone bisonkit”, zegt Laurens Verspuij. Hij is de voorzitter van de stichting Vierstromenland, waar de corsogroepen onder vallen. “Dat is natuurlijk enorm chemisch, dus dan kunnen we niks meer met het fruit na afloop van het corso.”
De stichting Vierstromenland ging op zoek naar duurzamere oplossingen. Na het corso van 2022 werd het fruit verwerkt tot meelwormenvoer, dit jaar gaat het naar een vergistingsinstallatie in Drenthe. In totaal is zo'n 2200 kilo groente- en fruitafval opgehaald: het afval van zo'n acht grote corsowagens. Volgens AVRI levert dat zo'n 150 kuub biogas op.

Hopen op meer

Volgens Cees Brouwer van verwerker AVRI is dit daarmee een duurzame bestemming voor het fruit. Toch hoopt hij dat het aantal meewerkende corsogroepen groter wordt. "Dit is de eerste keer. Het is nu 2200 kilo, maar volgens mij zit er veel meer op die corsowagens. Wij denken samen met het fruitcorso om dit toch een stap verder te brengen en te zorgen dat uiteindelijk ál het fruit zo verwerkt gaat worden."
Nu het fruit weg is, hebben de corsobouwers weer een schone lei om opnieuw te beginnen. Vanaf februari wordt weer aan ‘verse’ wagens gebouwd.