Arnhem en omstreken

Kamer vraagt om 300 miljoen euro voor regionaal openbaar vervoer

Lijn 7 in Arnhem
Lijn 7 in Arnhem © Mitchell de Vries
ARNHEM - Een meerderheid van de Tweede Kamer vraagt het kabinet om 300 miljoen euro uit te trekken voor het regionale openbaar vervoer. Hiervoor wordt een motie ingediend bij de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer.
Het is nog even afwachten of het gevraagde bedrag ook echt beschikbaar wordt gesteld, maar als dit zo is dan weet de provincie Gelderland wel hoe ze dat zou besteden. "Als dit geld echt via het provinciefonds op deze manier gebruikt wordt, dan kunnen we het huidige openbaar vervoer in stand houden", reageert een woordvoerder.
De motie is bedoeld om de hoge stijging van personeelslasten en brandstof te dekken. Vooral de brandstofkosten zijn de laatste tijd extreem veel hoger geworden.

Positieve reacties bij regionale vervoerders

Ook de regionale vervoerder Arriva is blij met het nieuws dat er mogelijk 300 miljoen euro vrijkomt. "Vanzelfsprekend willen we zoveel mogelijk reizigers vervoeren tegen een betaalbaar tarief en in alle regio's bereikbaarheid bieden."
Wat er precies met het geld gedaan gaat worden, kan de vervoerder niet zeggen. "Dit budget gaat naar onze opdrachtgevers, de provincies. Zij zijn verantwoordelijk voor de verdeling van de extra bijdrage."
Een woordvoerder van de regionale vervoerder Breng geeft aan dat er voor extra geld altijd een bestemming is. "Hoe we dat geld kunnen inzetten is nu nog te vroeg om te zeggen. Het is nog afwachten of de motie erdoor komt. Daarna zullen we met de provincie in gesprek gaan over waar het geld naartoe gaat", aldus de woordvoerder.

Minder busdiensten zonder extra geld

Om het huidige openbaar vervoer in stand te houden is het extra geld echt nodig. "De afgelopen twee jaar zijn de tekorten al deels uit onze reserves betaald. Het is aan de Provinciale Staten om te bepalen of dat nog steeds gedaan wordt", aldus de woordvoerder van de provincie. "Zonder extra geld is het huidige vervoersaanbod hoe dan ook niet te handhaven. Dit zou betekenen dat er vooral minder busdiensten zullen zijn."