Noord-Veluwe

Rat met ondergronds gangenstelsel steelt Yvonnes wortels

De rat had meerdere wortels verborgen in een ondergronds stelsel.
De rat had meerdere wortels verborgen in een ondergronds stelsel. © Yvonne de Kroon / Denitsa Kireva via Pexels
ERMELO - Een rat die je wortels steelt en ze vervolgens verstopt in een complex ondergronds gangenstelsel. Het overkwam Yvonne de Kroon, eigenaar van ponyopvang Second Chance in Ermelo. "Mijn eerste reactie was dat ik heel hard moest lachen."
Het begon allemaal met een verzakte tegel op het terrein van ponyopvang Second Chance. "Ik zag de tegel liggen en toen ik hem optilde, lagen er opeens allemaal wortels onder! Ik denk dat het er zeker wel zo'n twintig waren", vertelt Yvonne lachend.
De wortels lagen netjes gesorteerd in een soort georganiseerd, ondergronds gangenstelsel met daarbij een heleboel eikenblaadjes als een soort nestje. Ze had dan ook meteen het vermoeden dat deze mysterieuze tunnels gebouwd waren door een rat. Haar eerste reactie was dat ze heel hard moest lachen: "Zo, die hebben een goede voorraad", dacht ze.
Ratten zorgen voor een verrassing

Het mysterie van de verdwenen wortels

Hoe komt een rat dan zomaar aan zo'n grote hoeveelheid wortels? "Op ons terrein staat altijd een emmertje met wortels die we kunnen voeren aan de paarden." Yvonne zag dat de wortels er steeds sneller doorheen gingen en dacht daarom dat de kinderen de paarden te veel wortels voerden.
Na de ontdekking van het de wortels in het gangenstelsel heeft Yvonne ze meteen weer teruggelegd in het nestje. "De paarden kunnen ze toch niet meer eten als ze zijn aangeraakt door een rat."

Een echte dierenvriend

Dat er ratten rondlopen op het terrein van de ponyopvang, is niks nieuws. "In de zomer zie je ze eigenlijk nauwelijks, maar in de winter kom ik ze regelmatig tegen. Zo loopt er al langer een rat rond die ook wel eens op ons bankje slaapt."
Een tijdje geleden vond Yvonne nog een doodgeslagen rat in de buurt van hun terrein. "Er lag een schep naast, dus de mensen die daar waren hebben hem daar waarschijnlijk mee doodgeslagen."
Zelf vindt Yvonne loslopende ratten helemaal geen probleem. "We maken hier nooit dieren dood. Zelfs wanneer er een vlieg in de waterbak zwemt, probeer ik hem te redden. Ik kan het namelijk niet aanzien als een dier lijdt."