Arnhem en omstreken

Beschuldigingen wangedrag John Berends onderzocht

John Berends in de Statenvergadering.
John Berends in de Statenvergadering. © Omroep Gelderland/Jasper Lindner
ARNHEM - Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de beschuldigingen aan het adres van de commissaris van de Koning, John Berends. Hoe dat er precies uit gaat zien, wordt later bekend.
Dat hebben de fractievoorzitters besloten na een urenlange vergadering. Hoe het onderzoek er uit moet komen te zien, hangt af van de informatie die vrijdag komt. De politiek heeft van het Gelders college 'alle' mogelijke informatie geëist. Het onderzoek wordt daarna voorbereid en daar wordt maandag verder over gesproken.
Berends legt zijn functie neer tijdens het onderzoek. Berends werd afgelopen weekend in De Gelderlander beschuldigd van wangedrag: hij zou last hebben van woede-uitbarstingen en schelden tegen ambtenaren. Berends ontkent dat. Hij riep zelf op tot een onafhankelijk onderzoek.

'Wij spreken al jaren over sociale onveiligheid'

De provincie reageerde afgelopen weekend geschokt over de berichten. Dat de provincie geschokt is, vindt de ondernemingsraad dan weer verbazend. "Wij spreken al jaren over sociale onveiligheid", staat in een schriftelijke reactie.
Het gaat volgens de OR om een structureel probleem. “Dat bleek ook uit eerdere onderzoeken, jaarverslagen van de bedrijfsarts en de externe vertrouwenspersoon.”
Die verklaring is naar Statenleden gestuurd: het is uitzonderlijk dat de OR zo'n verklaring naar politieke partijen stuurt.
Donderdag stapte ook Miriam Nienhuis op. Zij is de algemeen directeur en gaat over de ambtenaren. In een verklaring zegt zij dat 'de geluiden van de afgelopen dagen over sociale onveiligheid' haar zwaar vallen.