Rijk van Nijmegen

Sander Ederveen (44) plotseling overleden

Sander Ederveen (44) plotseling overleden
Sander Ederveen (44) plotseling overleden
NIJMEGEN - Roze, roze en nog eens roze. Dat was de kleur van LHBTI+-voorvechter en Roze Woensdag-oprichter Sander Ederveen (44). Hij, die heel Nijmegen roze deed kleuren tijdens de Vierdaagsefeesten, is deze week plotseling overleden.
De voorzitter van Stichting Roze Woensdag, Igor van der Vlist, is nog te geschokt en verdrietig om op het verlies te reageren. Wel laat de stichting op hun website weten 'droevig, beduusd en onthand' te zijn met het verlies van 'onze Sander'. Ze herinneren hem als de duizendpoot die hij was, als: creatieveling, projectleider, netwerker, doorzetter, bedenker, brompot, kartrekker, regelaar, eigenwijsje, foutegrappenmaker en allesvoorelkaarkrijger.

Nijmegen roze gekleurd

Volgens Marsleider van de Vierdaagse, Henny Sackers, heeft Ederveen de woensdag van de Vierdaagsefeesten letterlijk roze gekleurd. "Hij heeft de Roze Woensdag tot een begrip gemaakt voor alle vierdaagsewandelaars." Sinds de oprichting van Ederveens' Stichting Roze Woensdag kleden lopers zich in het roze en wordt stilgestaan bij de zichtbaarheid en acceptatie van de LHBTI+ gemeenschap.
Bekijk hier de beelden van Roze Woensdag:
Dit was Roze Woensdag door de jaren heen.
De Marsleider herinnert Ederveen vooral als een 'heel ambitieuze organisator'. Hij herinnert zich de keer dat Ederveen de VIP-tent van de Vierdaagsefeesten gebruikte voor een Roze Woendag-afterparty, waar Ederveen meer oog had voor de organisatie en de veiligheid van het evenement dan zelf aan feesten toe te komen. "Hij was niet alleen bedreven, maar nam de organisatie en de veiligheid van alle bezoekers heel serieus. Dat vind ik lovenswaardig", aldus Sackers over Ederveen.

Vol energie en passie

"Het gemis is gigantisch", zegt Sigrid Pitten, voorzitter van COC Regio Nijmegen, een organisatie die zich landelijk inzet voor de LHBTI-emancipatie. "Iedereen is er alleen maar stil van en het is heel onwerkelijk." Ze laat weten dat Sander binnen de LHBTIQ+ gemeenschap in Nijmegen vol energie en passie met allerlei nieuwe dingen bezig was. "Ik heb verschillende keren naar mijn telefoon gegrepen om hem op te bellen om te sparren. Zo'n man was dat, waar je dat mee deed."
Druk met nieuwe projecten was hij zeker. Zo laten zijn collega's aan Omroep Gelderland weten dat hij in de afgelopen weken nog bezig was met het opzetten van een Roze Ommetje voor het Nijmeegse event De Nacht van de Ommetjes. Voor dit wandelevent zou hij vanuit Roze Woensdag een speciaal ommetje ontwikkelen in het thema van de Roze Woensdag.
Sander Ederveen werd deze woensdagavond levenloos in bed gevonden, meldt de Gelderlander. Hij is op natuurlijke manier overleden in zijn slaap.
De uitvaart van Sander Ederveen vindt dinsdag in besloten kring plaats.