Stedendriehoek

Minderjarige asielzoekers straks opgevangen in hotel Beekbergen

De plek waar jonge asielzoekers binnenkort worden opgevangen.
De plek waar jonge asielzoekers binnenkort worden opgevangen. © Google Streetview
BEEKBERGEN - De gemeente Apeldoorn gaat 80 minderjarige asielzoekers opvangen in een hotel in Beekbergen. Het gaat om crisisopvang voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar. Velen van hen komen uit een aanmeldcentrum in Ter Apel, waar geen plaats is voor ze. Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) en staatssecretaris Van der Burg deden hiervoor een dringend beroep op de gemeente.
Na dit dringende verzoek wil burgemeester Ton Heerts niet voor de verantwoordelijkheid weglopen en de minderjarige vluchtelingen een plek bieden, zo is te lezen in een brief waarmee hij de gemeenteraad informeert. “Omdat het om een kwetsbare groep gaat heb ik toestemming gegeven, voor drie maanden.”
De jonge asielzoekers arriveren ‘op zeer korte termijn’ in het Fletcher Hotel Het Veluwse Bos, die ruimte beschikbaar heeft gesteld aan het COA. In een ander Fletcher Hotel in Beekbergen verblijven al ongeveer 160 asielzoekers.
‘Omdat Beekbergen relatief veel grotere gebouwen - zoals hotels - telt, kwam het COA opnieuw hier uit. Zeker voor minderjarigen is het belangrijk geschikte tijdelijke huisvesting te vinden. En die ligt niet voor het oprapen’, zo is te lezen in de raadsbrief.

Dagbesteding of onderwijs

Ook inwoners van Beekbergen worden per brief geïnformeerd. De bedoeling is dat de minderjarigen dagbesteding of onderwijs krijgen zodra dit beschikbaar is. Ook komt er 24 uur per dag begeleiding.