Gelderse Vallei

Ton heeft een missie: mantelzorgers verbinden met zijn app

Ton in 't Veen bij het gedenkteken voor zijn overleden vrouw Hester.
Ton in 't Veen bij het gedenkteken voor zijn overleden vrouw Hester. © Omroep Gelderland
EDE - Ton in 't Veen uit Ede is een app aan het ontwikkelen voor mantelzorgers. Hij is zelf mantelzorger geweest voor zijn grote liefde Hester en merkte in die tijd dat informatie, advies of een luisterend oor soms moeilijk te vinden was. Zijn app moet daar een eind aan maken.
In de keuken van het huis in Ede waar Ton woont, is op de schouw boven de kachel een gedenkplek ingericht voor zijn inmiddels overleden vrouw. Onder een grote foto van Ton en Hester met kinderen staan kaarsen, een kaart met wijze woorden van Hester en een rouwkaart.
Zijn grote liefde overleed 13 juli vorig jaar op 55-jarige leeftijd, vijf jaar nadat ze de diagnose Alzheimer kreeg. Ton heeft voor haar gezorgd totdat dat niet meer ging.
De beslissing om haar in een verzorgingshuis te plaatsen was moeilijk. "Toen ik voor Hester die beslissing moest nemen, heb ik met iemand gesproken die ik niet kende", vertelt Ton. "Met haar heb ik twee en een half uur aan de telefoon gezeten. Ze had een half jaar daarvoor dezelfde beslissing moeten nemen. Het gesprek met haar was voor mij het meest waardevolle gesprek dat ik had kunnen hebben. Toen kon ik die beslissing nemen", blikt de Edenaar terug.

Zwart gat

Na de dood van Hester viel Ton in een zwart gat. Want hoewel hij wist dat zijn vrouw zou overlijden, viel het hem zwaar toen dat ook echt gebeurde. Nu, ruim een jaar later, gaat het beter met hem. "Ik heb een missie", zegt Ton. "Ik wil de informele zorg organiseren, professionaliseren en vooral ook verbinden met de formele zorg."
De Edenaar wil dat mantelzorgers in heel Nederland via een app met elkaar in contact kunnen komen. Ook wil hij dat bijvoorbeeld zorgverzekeraars in de app te vinden zijn.
"Je moet er onderwerpen op kunnen vinden die van toepassing zijn in een bepaald proces voor de persoon voor wie je zorgt, dat is voor mij heel belangrijk", benadrukt Ton. "Er is heel veel kennis aanwezig onder mantelzorgers, maar als de een in Groningen woont en de ander in Ede ga je elkaar niet vinden. Daarom hebben we de techniek die er al is nodig om elkaar te kunnen vinden." De app van Ton moet nog ontwikkeld worden. Het is nog niet bekend wanneer die klaar is.