Arnhem en omstreken / Achterhoek

Opkomst bij reanimatiemelding: zo zit het in jouw gemeente

Een AED kan het hartritme herstellen bij een hartstilstand.
Een AED kan het hartritme herstellen bij een hartstilstand. © ANP
ARNHEM - Bij een op de vijf reanimatiemeldingen die naar burgerhulpverleners gaat in Arnhem komt niemand opdagen. Dat onderzochten de regionale omroepen samen met de NOS op basis van cijfers van Hartslag.nu. Waar in stedelijke gebieden in Gelderland de dekking van de AED's het hoogst is, is de opkomst daar het laagst bij een reanimatiemelding.
Een AED kan het hartritme bij een hartstilstand weer herstellen. Hoe eerder zo'n apparaat wordt ingezet, hoe groter de overlevingskans. Bij een melding van een reanimatie krijgen burgerhulpverleners die dicht bij het slachtoffer zijn een melding. Zij zijn getraind in het werken met de defibrillator.
In zestien Gelderse gemeenten was de opkomst door burgerhulpverleners vorig jaar 100 procent; bij elke reanimatiemelding kwam er een burgerhulpverlener op af. Dat is het geval bij met name plattelandsgemeenten. In meer stedelijke gemeenten, zoals Tiel, Wageningen en Ede, is de opkomst lager. Ook in West Maas en Waal is de opkomst laag.
Kijk in de onderstaande kaart hoe dit in jouw gemeente zit:

Inwoners Buren en Bronckhorst minst goed bediend

Door voldoende AED's is de kans op overleving het grootst, want elke seconde telt. In de provincie zijn 3.451 defibrillators. Die hangen bijvoorbeeld bij openbare gebouwen als de bibliotheek, het gemeentehuis of een sporthal.
Volgens de norm van de Hartstichting moet iedere Nederlander binnen een afstand van 500 meter van een AED wonen. Bij 256.000 Gelderlanders is dat niet het geval. Met name in Buren en Bronckhorst is de dekking niet op orde.

Verantwoording
De informatie over de locaties van de AED’s en het aantal vrijwilligers is verkregen via Hartslagnu.nl. Voor de berekeningen in dit artikel is gebruik gemaakt van alle AED’s, ook die niet 24/7 beschikbaar zijn omdat deze AED’s bijvoorbeeld in een kantoorpand of sporthal hangen. Omdat de uren waarop de AED beschikbaar is, overeenkomt met het gebruik van de locatie geeft dit de meest betrouwbare uitkomst.