Rijk van Nijmegen / Rivierengebied

De bever breidt fors uit, kan dat wel?

De bever rukt op
De bever rukt op © Edwin Giesbers
KEKERDOM - De bever is bezig met een enorme opmars. Na bijna twee eeuwen van afwezigheid is het dier door de herintroductie in 1988 weer op steeds meer plaatsen te zien. Volgens schattingen van de Zoogdiervereniging zijn er nu meer dan vijfduizend bevers in Nederland. Zoals in de Ooijpolder bij Nijmegen.
De Ooijpolder: een van de eerste plekken in Gelderland waar de bever zich vestigde. In 1994 werd de bever daar weer uitgezet. Het gebied is ideaal voor deze grote knager: veel water, sappige boompjes en voldoende rustige plekken om een hol of burcht te bouwen. Verslaggever Marc Loeven gaat samen met Elze Polman van de Zoogdiervereniging op zoek naar sporen van de bever.
Luister naar de radiobijdrage (1-3)
Foto: Cynthia Lange
De bever (Castor fiber) is het grootste knaagdier van Europa. Een volwassen exemplaar kan wel 70 tot 100 centimeter worden. Toch is het vinden van een bever niet gemakkelijk. Gelukkig weet Polman precies waar ze naar moet zoeken.
Luister naar de radiobijdrage (2-3)
Foto: Maaike Plomp
De bever is tegenwoordig bijna overal te vinden in Nederland. En echt schuw is het dier ook niet. Soms bouwt hij zijn hol dicht bij de mensen. Logisch dat dat weleens overlast kan geven. Het Kenniscentrum Bever onderzoekt hoe die overlast kan worden voorkomen.
Luister naar de radiobijdrage (3-3)
Foto: Edwin Giesbers

BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.

BuitenGewoon is hét natuurplatform van Omroep Gelderland.
Het laatste nieuws uit de natuur vind je op buitengewoon.nl.