Achterhoek / Noord-Veluwe
Wie wil nog een huisartsenpraktijk runnen? 'Het vak staat in een negatief daglicht'

GROENLO - Gelderland heeft dringend behoefte aan huisartsen die praktijkhouder willen worden. Met name in de Achterhoek is er een flink tekort dat volgens de verwachting alleen maar verder oploopt. Jonge huisarts Wieke Klein Gebbink kiest er ondanks de hoge werkdruk wél voor. "
"Het huisartsenvak staat op het moment veel in een negatief daglicht merk ik. Maar voor mij is dit de perfecte keuze", zegt Wieke in huisartsenpraktijk Van der Holst in Groenlo. Hij begon daar als net afgestudeerd huisarts eind vorig jaar als waarnemer. Als zelfstandige werkt hij op dit moment ook nog bij een andere praktijk. Maar de plannen om praktijkhouder te worden liggen er.
Werkdruk en administratie
En dat terwijl de afgelopen jaren het nieuws vol stond over de werkdruk van huisartsen. Wieke begrijpt daarom wel dat veel jonge artsen twijfelen om de stap te zetten. "Het tekort aan artsen is groot, de administratieve lasten zorgen voor ene hogere werkdruk. Er zijn ook protesten geweest. Daardoor is denk ik ten onrechte de indruk gewekt dat het vak zelf niet leuk is."
De huisarts wil daarom een lans breken voor zijn vak. Hij hoopt dit te doen als ambassadeur van een wervingsactie van de Huisartsen Organisatie Oost Gelderland, met 140 huisartsenpraktijken in Apeldoorn, Zutphen en Oost-Achterhoek.
Vrijdagmiddag werden in het kader van deze actie in Teuge jonge artsen enthousiast gemaakt voor het worden van huisarts of praktijkhouder. Ze maakten kans op een rondvlucht.
Bekijk de beelden:
Vliegende huisartsen
Van geboorte tot sterfbed
Klein Gebbink kijkt uit naar het mogen runnen van zijn eigen praktijk. Het zaadje voor zijn loopbaan werd gelegd toen Wieke nog op de middelbare school zat. "Ik zat op het vwo en mijn opa en oma werden in die tijd ziek. Toen zag ik wat daar allemaal bij komt kijken. Ik vond dat heel interessant." De Achterhoeker besluit geneeskunde te gaan studeren en als huisarts aan het werk te gaan.
"Ik kan mijn eigen ding doen, het is heel divers. Het contact met de patiënt is heel bijzonder. Je bent het eerste aanspreekpunt voor complete gezinnen. Je ziet kinderen van jongs af aan opgroeien, en misschien later zelf kinderen krijgen. Vanaf de geboorte tot het sterfbed maak je mensen mee. ."