Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

John Berends legt taken tijdelijk neer: hoe nu verder?

John Berends in de Statenvergadering.
John Berends in de Statenvergadering. © Omroep Gelderland/Jasper Lindner
ARNHEM - Maandagavond vond John Berends nog dat hij kon aanblijven, maar donderdagochtend maakte hij bekend zijn taken als commissaris van de Koning toch tijdelijk neer te leggen.
Volgens zijn woordvoerder heeft Berends de 'situatie nog eens nader beschouwd en is toen tot dit besluit gekomen', maar wil hij verder niet reageren. Berends wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, de Gelderlander bracht afgelopen weekend dat Berens woede-uitbarstingen zou hebben en ambtenaren zou uitschelden. Hijzelf ontkent dat.
Maandagavond riep de commissaris op tot een onafhankelijk onderzoek. Tijdens dat onderzoek legt hij zijn taken neer. Op dat onderzoek moeten de fractievoorzitters nog wel een klap geven, na het besluit van Berends is er donderdagavond een extra vergadering ingelast. "Ik kan over die vergadering niets zeggen, want het is een besloten vergadering", reageert plaatsvervangend voorzitter Mark Smits van de VVD.

'Verstandige keuze'

Hij werd als vervanger van Berends woensdag geïnformeerd over het besluit. "Ik vind het verstandig dat hij zich terugtrekt. Om weer rust in de organisatie te krijgen en ook het onafhankelijk onderzoek af te wachten. Als ik eerlijk ben had ik het ook al wel eerder verwacht."
Ondertussen wacht de politiek nog op informatie: die was maandag geëist, het Gelders college moet maximale openheid van zaken geven over alles wat er ligt. Daar heeft de provincie tot vrijdagmiddag de tijd voor gekregen.
Minister Hugo de Jonge gaat op zoek naar een waarnemer.