Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Vlotte verkiezingen? Meer stembureaus en sneller tellen

In de voormalige Koepelgevangenis in Arnhem worden de stembussen geleegd voor het tellen van de stemmen afgelopen maart.
In de voormalige Koepelgevangenis in Arnhem worden de stembussen geleegd voor het tellen van de stemmen afgelopen maart. © ANP
EDE/HATTEM - Meer dan de helft van Gelderse gemeenten neemt extra maatregelen om de Tweede Kamerverkiezingen in november van dit jaar vlotter te laten verlopen. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland langs alle gemeenten. Gemeenten openen op 22 november extra stemlokalen, zorgen voor meer vrijwilligers die tellen of kiezen ervoor op een andere manier te tellen.
Bij de Provinciale Statenverkiezingen en de verkiezingen voor de waterschappen afgelopen maart, duurde het tellen van de stemmen erg lang. Dat kwam onder meer door een storing, zoals in Nijmegen. Daarnaast was de opkomst hoger dan verwacht en moesten er twee verkiezingen geteld worden.
Al met al zorgde het ervoor dat het tellen tot diep in de nacht duurde, wat zorgde voor vermoeidheid bij de tellers. Dat willen gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de organisatie van de verkiezingen, nu voorkomen. Zeker 34 Gelderse gemeenten nemen maatregelen.

Extra stembureaus en tellers

Op veel plekken in Gelderland worden extra stembureaus ingericht. "Die zorgen voor een betere verdeling van het aantal stemmen. Dat betekent dat we per locatie minder stemmen hoeven te tellen", verklaart een woordvoerder van de gemeente Lingewaard. In Berg en Dal en Renkum wordt op het gemeente een tweede stemlokaal ingericht.
Onder meer Doesburg, Nijkerk, Heerde en Overbetuwe zetten extra stembureauleden in. Culemborg zorg voor meer tellers.

Niet diep in de nacht tellen

Veel gemeenten kiezen ervoor om het tellen te splitsen in twee momenten. Op woensdagavond, de dag van de verkiezingen, worden de stemmen per partij geteld. "De volgende dag, dus donderdag 23 november tellen we de stemmen van alle stemlocaties per partij en kandidaat op een centrale plek door ‘verse tellers’. Op deze manier kunnen de stembureaus eerder hun werkzaamheden afronden en brengen we meer rust in het telproces", vertelt een woordvoerder van de gemeente Heumen.
Gemeenten willen vrijwilligers niet afschrikken met de lange werktijden. "We willen ook een volgende keer beroep op ze kunnen doen", reageert een woordvoerder van de gemeente West Betuwe. "We gaan daarom niet door tot in de nacht."
Ook de gemeente Hattem gaat over naar het zogenoemde centraal tellen. De gedachte is dat de tellers op woensdagavond eerder klaar zijn met het tellen en dat ze minder vermoeid zijn. In onder meer Arnhem, Ede, Nijmegen, Duiven en Westervoort gebeurt dit eveneens. De gemeente Barneveld overweegt deze methode, in Montferland en Oldebroek gebeurde dit de vorige verkiezingen al.

Verantwoording
De redactie van Omroep Gelderland stelde vragen aan gemeenten in Gelderland over de organisatie van de Tweede Kamerverkiezingen in november.

46 van de 51 gemeenten uit Gelderland hebben deze vragen beantwoord. 34 gemeenten gaven aan hun aanpak aan te passen, 1 gemeente overweegt dat. 11 gemeenten doen geen aanpassing. Ondanks herhaalde verzoeken van de redactie van Omroep Gelderland, beantwoordden 5 Gelderse gemeenten onze vragen niet.