Liemers

Het regent verkeersboetes, maar toch is iedereen tegen bellen in de auto

Een grootschalige verkeerscontrole op de A18 bij Didam
Een grootschalige verkeerscontrole op de A18 bij Didam © 112Achterhoek-nieuws/NewsUnited
DIDAM - Op Facebook en Instragram van Omroep Gelderland wordt overwegend positief gereageerd op de bonnenregen bij een grote verkeerscontrole langs de A18 bij Didam woensdag.
Er werden in totaal 80 bekeuringen uitgedeeld voor verschillende verkeersovertredingen. De politie maakte tijdens de controle gebruik van een monocam: een camera die kan traceren of een automobilist een telefoon in de hand heeft. De camera betrapte zo'n dertig bestuurders op dit strafbare feit.

'Moeten veel vaker gepakt worden'

Eric reageert daarop op Facebook: "Dus 30 hufters m/v met telefoon in de hand... Hoe vaak zie je er niet eentje slingeren, dat je weet: die is niet met rijden bezig! Levensgevaarlijk. Moeten veel vaker gepakt worden." Marielle vult aan. "Dit moet veel meer gebeuren en flink de boetes omhoog gooien... laten ze zo die kas maar vullen!!" "Hesterenruud op Instagram: "Dan hebben de mensen met telefoon in hun handen mooi pech eigen schuld dikke bult. Moet je dat maar niet doen."
Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen uit Bruchem is er duidelijk verschil in reacties op boetes voor rijden met een telefoon in de hand en boetes voor (lage) snelheidsovertredingen.

'Tegen boetes voor lage snelheidsovertredingen'

"In eerste instantie verbazen de positieve reacties me, maar lage snelheidsovertredingen maakt vrijwel iedereen. Tegen boetes daarvoor is men fel gekant. Dat wordt staatskas spekken of melkkoe genoemd", aldus Tertoolen.
"Telefoneren achter het stuur is iets anders. Dat is best wel raar, want onderzoek toont aan dat veel mensen er zich schuldig aan maken. Toch reageert men er afkeurend op: "niet doen". Daarom verbaast het me dan ook niet dat er positief op de straffen ervoor gereageerd wordt."