Arnhem en omstreken

Grote verrassing in Burgers' Zoo

Het pasgeboren zeekoetje
Het pasgeboren zeekoetje © Burgers' Zoo
ARNHEM - In de mangrove van Burgers’ Zoo in Arnhem eten ze beschuit met muisjes. Want daar is deze woensdag een zeekoetje geboren. De zeekoe is het favoriete dier van verzorger Indra Saft. Zij is dolblij: "Deze ochtend was heel bijzonder."
Woensdagochtend werden enkele bezoekers en dierverzorgers van de dierentuin in Arnhem verrast: zonder dat ze het wisten, was de vrouwtjeszeekoe bevallen. “De moeder is alleen bevallen. Kort daarna is onze dierenarts er de hele dag bij geweest. Alles is goed, zowel met de moeder als het jong”, vertelt Saft opgewekt.

70 kilo andijvie

Inmiddels woont het zeekoegezin met zijn vieren – vader, moeder en twee jongen - in de mangrove van de dierentuin. “Nu drinkt het jong nog melk van de moeder en zwemt vooral bij haar rond”, weet de dierenverzorger. “Binnenkort mag het jong al mee dineren met de rest van het gezin. Op het menu staat dagelijks zo’n 70 kilo andijvie en verschillende slasoorten.”
Kijk naar beelden van de jonge zeekoe:
Beschuit met muisjes in de dierentuin
Of het om een mannetje of een vrouwtje gaat, is ook voor de verzorgers nog een verrassing. “Dat komen we pas te weten als het zeekoejong zich omdraait. Dat duurt meestal wel een paar dagen”, weet Saft van de bevalling van de eerste zeekoebaby.

Grazen op de oceaanbodem

Zeekoeien zijn een vak apart in het dierenrijk. “Ondanks hun naam lijken ze helemaal niet op koeien, maar meer op olifanten”, weet Saft, wier lievelingsdieren in de dierentuin de zeekoeien zijn. “Wel grazen ze, zoals koeien, enorm graag. Maar in plaats van gras, grazen ze op de oceaanbodem naar waterplanten.”
De verre voorouders van het zeekoegezin leefden miljoenen jaren geleden nog op het land, vandaar dat ze voorzien zijn van een goed stel longen. Maar uiteindelijk kozen zij voor een leven in het water. Met het gevolg dat ze om de paar minuten naar boven moeten om hun longen te vullen. “Vooral het jong moet nu nog om de minuut naar boven zwemmen om adem te halen. Dan verschijnt er een klein zeekoeneusje boven het water”, aldus Saft.
Indra Saft met zeekoeien in Burgers' Zoo
Indra Saft met zeekoeien in Burgers' Zoo © Burgers' Zoo