Achterhoek

Transportbedrijf in Ulft test elektrische vrachtwagen

Een bedrijf in Ulft gaat proefrijden met een elektrische vrachtwagen.
Een bedrijf in Ulft gaat proefrijden met een elektrische vrachtwagen. © REGIO8
ULFT - Een transportbedrijf in Ulft experimenteert met een vrachtwagen die rijdt op elektriciteit. “De volgende stap is om dan te kijken of het voor ons loont en of het een haalbare kaart is”, zegt Eloi van der Schagt van Don Trucking.
De vrachtwagens van het transportbedrijf rijden nu nog op diesel en LNG, dat is vloeibaar aardgas. Een truck op stroom moet daar verandering in brengen.
“Dit is eigenlijk de enige vrachtwagen in Europa die negenhonderd kilowattuur heeft, terwijl de rest rond de vijfhonderd blijft hangen”, vertelt Julian Rottier tegen REGIO8. Rottier is van de Zwitserse leverancier van het emissievrije voertuig. "Wat dat betekent in aantal kilometers? Deze kan met vijftig ton lading ongeveer zeshonderd kilometer rijden.”

Aantal laadplekken uitdaging

Volgens Transport en Logistiek Nederland rijden in ons land ongeveer 400 vrachtwagens op stroom op een totaal van 160.000 trucks. Een klein deel rijdt op LNG en een nog kleiner deel op waterstof. De transportsector rijdt nog vooral op diesel.
Een uitdaging is het aantal laadplekken voor elektrische trucks. Zowel vanuit het Rijk als vanuit de provincie komen er subsidieregelingen aan om meer laadpunten geplaatst te krijgen. “Of het haalbaar is, zullen de komende weken laten zien”, zegt Van der Schagt van Don Trucking over het elektrisch rijden. “Risico’s moeten genomen worden, want als iedereen blijft staan, hebben we geen andere toekomst.”
Kijk naar een reportage van REGIO8: