Achterhoek

Bijenstichting in Vorden wil met inheemse planten biodiversiteit verrijken

Molenaar zaait inheemse plantensoorten tijdens de zaaiweek
Molenaar zaait inheemse plantensoorten tijdens de zaaiweek © Omroep Gelderland
VORDEN - Het lijkt er niet echt de tijd van het jaar voor, maar in Gelderland wordt deze week gezaaid. Het is namelijk de inheemse zaaiweek. Planten die van oorsprong in Nederland voorkomen zijn volgens de Bijenstichting in Vorden hét antwoord op de teruglopende biodiversiteit. Een deel van de inheemse planten moet in het najaar worden gezaaid. En daar gaan ze in de demonstratietuin van de stichting een bijdrage aan leveren.
De zaaiweek is een landelijk initiatief, georganiseerd door de Bijenstichting in samenwerking met enkele bedrijven. "Inheemse planten zijn goed voor de biodiversiteit, dat staat voorop in dit initiatief. En dat is nodig omdat de biodiversiteit steeds verder achteruitgaat", licht directeur Jaap Molenaar van de stichting toe.

Belangrijk voor de hele keten

"En het gaat niet alleen om de planten", zegt Molenaar. "Het gaat natuurlijk om de hele keten. Dit is voor het behoud van de bijen ook belangrijk en daarom zijn wij als stichting één van de initiatiefnemers van deze zaaiweek. Maar het gaat uiteraard ook om vogels, vlinders en allerhande insecten."
Zonder inheemse planten kunnen veel bestuivers - die onmisbaar zijn voor het bestuiven van bloemen, groenten en fruit - niet overleven, zo is het idee. En andersom kunnen inheemse planten voor hun voortplanting niet zonder deze insecten.
Tijdens de Inheemse Zaaiweek is het de bedoeling om door heel Nederland zoveel mogelijk te zaaien voor inheemse planten. Dat kan in tuinen, maar ook op balkons, in potten op een terras, op daken of in stadstuintjes.
Een tip is om je zaden te mengen met zand. "Als je maar durft te gooien, verspreiden de zaden vanzelf goed!" Zelf gebruikt Molenaar een mix van wel 26 verschillende inheemse plantensoorten.
Kijk hoe er volop wordt gezaaid:
Vrijwilligers aan het woord

Nu zaaien!

Volgens de Bijenstichting is het najaar het meest geschikte moment om inheemse zaden te zaaien. "De grond is dan warm en de vochtomstandigheden ideaal", legt Molenaar uit.
Een aantal inheemse planten in de natuur laat ook in de nazomer of richting de herfst de zaden vallen. Deze overleven de winter en ontkiemen in het voorjaar zodra het warmer wordt. De zaden die deze week overal worden gezaaid kennen hetzelfde proces.
BuitenGewoon is hét natuurplatform van Omroep Gelderland.
Het laatste nieuws uit de natuur vind je op buitengewoon.nl.