Achterhoek
Extra opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen

GROENLO - De gemeente Oost Gelre gaat vanaf 1 oktober 46 extra opvangplekken aanbieden voor Oekraïense vluchtelingen op Marveld Recreatie in Groenlo. De opvangplekken zijn in eerste instantie tot half december beschikbaar.
De vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne houdt aan. "De druk staat nog steeds op de ketel", zegt burgemeester Annette Bronsvoort. "Vanuit de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland klinkt ook de noodkreet richting gemeenten om extra opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen te creëren."
Groenlo vangt op dit moment al 80 Oekraïense vluchtelingen op in De Rank. "Maar die opvang zit vol", aldus Bronsvoort. Oost Gelre zocht daarom contact met Marveld Recreatie. Het vakantiepark ving vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne ook al tientallen vluchtelingen tijdelijk op.

Onderwijs en zorg
De gemeente is voor de vluchtelingen uit Oekraïne niet alleen verantwoordelijk voor een dak boven het hoofd, maar ook voor bijvoorbeeld onderwijs en zorg. Oost Gelre legt daarom contact met scholen en huisartsen, die nodig zijn om de opvang op een goede manier te organiseren.
"Daar hebben we nog even tijd voor nodig, maar we verwachten dat we begin oktober gaan redden", zegt Bronsvoort. Ook gaat de gemeente iemand aannemen die dagelijkse activiteiten voor de vluchtelingen zal organiseren.
Mochten in december de extra opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen niet meer beschikbaar zijn, dan melden zij dat bij de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. "Zij hebben op dat moment de taak om voor deze mensen een nieuwe opvangplek te vinden", aldus Bronsvoort.
Opvanglocatie jonge vluchtelingen verlengd
Ook maakte Oost Gelre bekend de opvanglocatie voor jonge asielzoekers in hotel 't Zwaantje in Lichtenvoorde met een half jaar te verlengen. Sinds april worden daar 49 jonge asielzoekers opgevangen.
"We hebben besloten om mee te werken aan het verzoek van het COA om de opvang met een half jaar te verlengen, maar op voorwaarde dat het alleen deze groep jongeren betreft", zegt wethouder Bart Porskamp. "Dat betekent dat er geen jongeren mogen worden bijgeplaatst en de jongeren binnen een half jaar uitstromen."

De wethouder verwacht dat de opvanglocatie al eerder leegstroomt. "Vorige week zijn nog vijf jongeren uitgestroomd naar een woning in Doetinchem." Het vooruitzicht is dat alle jongeren een status krijgen van de IND en dus de komende vijf jaar in Nederland mogen verblijven. "Daarmee worden het onze nieuwe Achterhoekers", zegt Porskamp.
Zoektocht naar permanente locatie
Oost Gelre wil graag een permanente locatie realiseren waar vluchtelingen kunnen worden opgevangen. "Wij houden er rekening mee dat we de komende tien jaar 300 bedden jaarlijks moeten kunnen aanbieden", zegt Porskamp.
Daarom deed de gemeente in juli een oproep aan inwoners om mee te denken over gebouwen waar minimaal 150 asielzoekers kunnen worden opgevangen. Dit heeft volgens de gemeente al een aantal suggesties opgeleverd, maar het heeft nog niet geleid tot een definitieve locatie.