Noord-Veluwe

Nunspeet vraagt provincie wolven te mogen doden

In Elspeet zijn meerdere schapen gedood door - vermoedelijk - een wolf
In Elspeet zijn meerdere schapen gedood door - vermoedelijk - een wolf © Omroep Gelderland / Pixabay
ELSPEET - Nunspeet heeft de provincie om toestemming gevraagd om voorlopig voor zes maanden wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van Elspeet. Volgens de gemeente worden daar de laatste tijd steeds meer dieren gedood door de wolf.
Nunspeet hoopt dat provinciebestuurder Harold Zoet (BBB) het verzoek van Nunspeet meeneemt naar Brussel, waar hij Europese politici donderdag gaat vertellen dat Gelderland wil kunnen ingrijpen tegen wolven die problemen veroorzaken.

Schapen en pony gedood

Volgens de schadecijfers van BIJ12, het bureau dat voor de provincies wolvenzaken afhandelt, zijn er tot 19 september elf schapen gedood in Elspeet bij zes aanvallen. Ook is een pony doodgebeten. Van al deze aanvallen staat nog niet vast of daadwerkelijk een wolf heeft toegeslagen, want de uitslag van het DNA-onderzoek is nog niet bekend.
Maar aangezien op de Noord-Veluwe een wolvenroedel zit, is het volgens de gemeente zeer waarschijnlijk dat 'tientallen dieren' het slachtoffer zijn geworden van een wolvenaanval. Ook in naburige dorpen zoals Uddel en Epe zijn schapen doodgebeten of verwond.

Zorgen en angst

"Inwoners maken zich zorgen over de veiligheid van hun dieren en er heerst soms ook angst om zich in het buitengebied te begeven", schrijft het gemeentebestuur in een brief aan de provincie. Volgens een woordvoerder vinden de Nunspeetse bestuurders het belangrijk om de geluiden uit de samenleving serieus te nemen en voor het voetlicht te brengen. "Sommige wolven dringen ver door in het landelijk gebied en er zijn al incidenten binnen de bebouwde kom van Elspeet gemeld."
Het is tot nu toe op grond van Europese beschermingsregels streng verboden om de beschermde wolf te verstoren, te verjagen of te doden. De rechter heeft ook nog geen toestemming gegeven aan de provincie Gelderland om een te tamme wolf in Het Nationale Park De Hoge Veluwe te laten schrikken met een paintballgeweer.
Nunspeet zegt af te wachten of het wolvengedrag in de gemeente 'uitzonderlijk genoeg' is om een uitzondering te mogen maken op de geldende regels.

Ermelo vraagt ook om actie

De gemeente Ermelo maakt zich ook zorgen over de problemen die wolven in haar regio veroorzaken. Dinsdag was er een bijeenkomst met buurtbewoners om de zorgen wat betreft de wolf samen te bespreken.

In een brief aan de provincie Gelderland geeft Ermelo aan dat er zo snel mogelijk verdere beheersmaatregelen moeten komen. "Voor de langere termijn zien wij graag de mogelijkheden voor structureel beheer van aantallen dieren in onze natuurgebieden", aldus het gemeentebestuur. Wat deze maatregelen precies zijn is niet duidelijk en moet nog blijken uit advies van experts.

BuitenGewoon is hét natuurplatform van Omroep Gelderland.
Het laatste nieuws uit de natuur vind je op buitengewoon.nl.