Achterhoek

Gratis gezondheidstest voor ouderen in Bronckhorst

Gratis gezondheidstest voor ouderen.
Gratis gezondheidstest voor ouderen. © Omroep Gelderland
VORDEN - Inwoners van Bronckhorst die 55 of ouder zijn kunnen deze week gratis testen hoe gezond en fit ze zijn. De gemeente biedt belangstellenden de check aan op drie verschillende dagen en op verschillende locaties.
In Vorden staan deze woensdag de deuren open van Indoor Sport Vorden die meedoet aan het project. De belangstelling is groot en de ochtend zit dan ook volgeboekt. De tests worden gedaan door een fysiotherapeut, een praktijkondersteuner van de huisarts en de zogeheten beweegmakelaar van de gemeente.

Meerdere checks

De gezondheidscheck bestaat uit drie categorieën. Een algehele fitheidstest focust op uithoudingsvermogen, lichaamskracht en lichaamswaarden. De bloeddruk wordt gemeten, net als cholesterol en de bloedsuiker.
Onderdeel is ook een looptest. Bij de deelnemers wordt gemeten hoe ver ze binnen 4 minuten kunnen wandelen. En natuurlijk kunnen ze professionals om advies vragen als de resultaten bekend zijn.

Altijd lastig

Het valt op dat veel ouderen die op de test zijn afgekomen al bewust met hun gezondheid bezig zijn en bijvoorbeeld al regelmatig sporten. Bereikt de gemeente Bronckhorst dan wel de goede doelgroep? We stelden deze vraag aan Karin ten Heggeler van de gemeente. "Ja altijd lastig. De mensen die je wil bereiken zijn lastig te bereiken. Aan de andere kant: dit spreekt zich rond, zodat je op een gegeven moment een grotere doelgroep gaat bereiken."
De groepen zitten deze week bijna vol, maar er komen vrijwel zeker nieuwe gezondheidscheckdagen in Bronckhorst.