Stedendriehoek

Politici bezetten Tweede Kamer en bieden besuikerde oliebollen aan

ZUTPHEN - Met Zutphense walburgers en koffie in de aanslag, bezetten politici uit middelgrote gemeenten woensdag de Tweede Kamer in Den Haag. Het doel? Aantonen dat Haagse besluiten voor problemen binnen gemeenten zorgen. Eva Boswinkel, wethouder van GroenLinks van de gemeente Zutphen, nam hét Zutphense streekgerecht mee.
“Wij hebben heel goede gesprekken met Kamerleden in Den Haag”, laat Boswinkel weten vanuit de Tweede Kamer. Waar zij uit protest met de vereniging van middelgrote gemeenten – de M50 - vandaag een zaal bezet, gewapend met de Zutphense walburger.
Samen met andere wethouders ontvangt Boswinkel daar verschillende Kamerleden en Ministers, onder wie Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Potten met geld

De M50 strijdt vandaag voor het onderhoud van ziekenhuizen, bibliotheken en scholen in middelgrote gemeenten, bestaand uit zo’n 30.000 tot 80.000 inwoners. Bij gebrek aan subsidies verdwijnen deze steeds vaker uit kleinere gemeenten.
"De potten met geld belanden vooral in de grote gemeenten en steden. Terwijl de meeste burgers in middelgrote gemeenten wonen"", aldus Boswinkel vanuit de Tweede Kamer. Daar wordt de rijksbegroting voor al de Nederlandse gemeenten voor het komende jaar besproken tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.
Ondanks de bezetting, serveren de lokale politici daar niet enkel problemen. Ze hebben ook het typische streekgerecht, de Zutphense walburger met suiker en noten, meegenomen voor hun Haagse collega’s.
Zutphense walburger Van Rooyens Bakkerij
Zutphense walburger Van Rooyens Bakkerij © Van Rooyens Bakkerij